360 Design Budapest kiállítás az Adria-palotában

Több mint hatvan ismert és feltörekvő hazai, valamint regionális tervező alkotásait láthatja vasárnapig a közönség az Adria-palotában. A 360 Design Budapest kiállítás a kezdetek óta több hazai és nemzetközi elismerésben részesült, például megkapta a nemzetközi designelismerést, a Red Dot díjat is.

Forrás: MTI2023. 10. 17. 19:00
360 Design Budapest regionális dizájnkiállítás
Budapest, 2023. október 17. Érdeklõdõk a 360 Design Budapest regionális dizájnkiállításon a megnyitó napján a budapesti Adria-palotában 2023. október 17-én. A tárlaton több mint 60 ismert és feltörekvõ hazai, valamint regionális tervezõ alkotásait láthatja a közönség október 23-ig. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar és regionális formatervezők mellett az iparművészek és képzőművészek ismertségének növelését, az értékesítésösztönzést, valamint a hazai tervezők és művészek nemzetközi piacra juttatását tűzte ki célul a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 2020-ban útjára indított 360 Design Budapest sorozata – hangsúlyozta a kiállítás keddi megnyitóján az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettese. – Ebben az évben hetven jelentkező közül választotta ki a szakmai zsűri azt a több mint hatvan formatervezőt és művészt, akinek több mint kétszáz alkotását láthatja a közönség a kiállításon – tette hozzá Forintos-Szűcs Anita.  

Ledényi Attila a 360 Design Budapest regionális dizájnkiállítás sajtómegnyitóján
Ledényi Attila a 360 Design Budapest regionális dizájnkiállítás sajtómegnyitóján. Fotó: Máthé Zoltán

Kiemelte, a programmal Európa-szerte turisztikai vonzerőt kívánnak biztosítani, valamint bemutatni a közép-európai regionális tervezők és művészek gazdagságát a kreatív iparban. Idén először az eseménynek a több mint százéves múltra visszatekintő Adria-palota ad otthont, amely Forintos-Szűcs Anita szerint tovább erősíti a múlt és a jelen találkozására, valamint a magyar kulturális örökség megőrzésére és megújítására épülő koncepciót. A kiállítás kurátora ebben az évben is Bonta Gáspár volt – tette hozzá.

Az idei 360 Design Budapest kiállításon exkluzív tárlatvezetések mellett Dj is szórakoztatja a közönséget, valamint idén először kísérőprogramokat is szerveznek, ezek a dizájn mindennapokban betöltött szerepére hívják fel a figyelmet – mondta Forintos-Szűcs Anita.       

A 360 Design Budapest rendezvény egyik vendége lesz a kortárs design kiemelkedő alakja, Rossana Orlandi kurátor és szakértő, akivel több eseményen is találkozhat a szakma és a közönség. Idén a Z generációnak is szerveznek programokat: a 6AM Glassworks olasz dizájnmárka kreatív alapítói, Edoardo Pandolfo és Francesco Palu a kézművesség és a dizájn modern megközelítésének egyesüléséről beszél – magyarázta Forintos-Szűcs Anita.

Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója elmondta: a mostani 360 Design Budapest anyaga leképezi azt, 

hogy a képzőművészet és a dizájn közötti határvonalak mára elmosódtak és a dizájn kontextusában is visszaköszön a képzőművészet

Az Art Market két éve működik együtt az MDDÜ-vel, részben azzal a céllal, hogy sikeresen bővüljön a képzőművészet piaca a dizájn iránt fogékony közönség körében. Beszélt arról is, hogy a közösen rendezendő szakmai napon, csütörtökön az építészetben, az ingatlanberuházásban és -fejlesztésben a dizájn és a művészet értéknövelő hatásának témája kerül a fókuszba.

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: az IMM 150 éve gyűjti a minőségi iparművészeti tárgyakat. Küldetése a kezdetektől fogva az, hogy emelje az iparművészet színvonalát, javítsa a közízlést és képviselje a magyar iparművészetet a nemzetközi színtéren.
Bonta Gáspár a kiállítás kurátora elmondta, hogy a tíz hónapos munka eredményeként létrejött kiállítás fókuszában a múlt és a jelen találkozása áll. Mint fogalmazott, a tárlat a változásról, a tradícióról és a transzformációról szól. Idén kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a formatervezők mellett ipar- és képzőművészek alkotásait is bemutassák a közönségnek.

A régió több országából 13 formatervező és művész – többek között cseh, osztrák, lengyel, ukrán és horvát alkotók munkái is megjelennek – hívta fel a figyelmet a kurátor.

A 360 Design Budapest kiállítás vasárnapig látogatható az Adria-palotában.

 

Borítókép: Több mint kétszáz alkotást láthatnak az érdeklődők (Fotó: Máthé Zoltán)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.