Karácsonyi csoda a cirkuszban

Megtartotta új műsorának premierjét szerda este a Fővárosi Nagycirkusz. Az idei karácsonyi előadás központjában a csoda, az álmok megvalósítása és legfőképp a szeretet áll. A Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, Fekete Péter mellett az előadás rendezői az apa-fia bohócduó, Anton és Viktor Franke, a Kazah Állami Cirkusz művészei.

2023. 10. 20. 5:17
A Fővárosi Nagycirkusz Csodaláda című előadásának nyitánya
A Fővárosi Nagycirkusz Csodaláda című előadásának nyitánya Fotó: Urbán Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A karácsony a csoda és a szeretet ünnepe. Az isteni és az emberi szereteté, az Isten és az emberek között megvalósuló csodáé. Csodaláda című műsorunkban életre kel a karácsony és a cirkusz csodája. Új előadásunk az álmaink megvalósításáról, a szeretet erejéről is szól. A repülésről, a gyermekkori vágyak valóra válásáról, amely a saját kezünkben van – így jellemezte összefoglalójában a Csodaláda produkciót a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója. Hogy miért épp Csodaláda? Mert az előadás során a harlekin festésű ládákból bújnak elő a cirkuszi csodák. A műsoron Anton és Viktor Franke kíséri végig a nézőket. A Kazah Állami Cirkusz művészei bejárták a világ minden szegletét, számos nemzetközi cirkuszfesztiválon nyertek rangos díjakat. 2011-ben Anton lett az Év bohóca Oroszországban.

A Csodaláda karácsonyi történetének központja a szeretet
A Csodaláda karácsonyi történetének központja a szeretet. Fotó: Urbán Ádám

A fellépők nagy többségét megmozgató nyitány után rögtön a levegőbe emelkedik a show a Duo Antresol karika számával. Elképesztő technikai felkészültség és látványos trükkök jellemzik a két fiatal lány produkcióját, akik már számos gyermek- és ifjúsági cirkuszfesztivál elismerésével büszkélkedhetnek. Műsorszámukat átjárja a fizikai erő, együtt és egymás ellen is mozognak, az egymásnak feszülő energiák pedig különleges dinamikát kölcsönöznek a produkciónak.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Fővárosi Nagycirkusz állandó törekvése, hogy a tradicionális cirkuszi családok gyermekeit elindítsa a nemzetközi hírnév felé. 

A Csodaláda című műsorban két nagyon fiatal magyar artistának adnak lehetőséget, akik évek óta fellépnek a családi utazó cirkuszokban. Egyikük Kraj Tiffany, aki rúdszámát mutatja be. A mindössze tizenhárom éves lány a világhírű Donnert család nyolcadik generációs tagjaként születése óta a cirkusz világában él, édesapja saját cirkuszában szívta magába a porond szeretetét. Kisgyermekként nagyszülei kutyarevüjében segédkezett, és már nyolcévesen saját produkcióval lépett a manézsba. A műsor másik magyar fellépője a tizenhat éves zsonglőr, Wertheim Deniel. 2015-ben lépett először porondra, egy bohóctréfát mutatott be két bátyjával közösen, tizennégy évesen már önálló bohóctréfákkal szórakoztatta a közönséget. Ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni a zsonglőrködéssel, amelyben viszonylag rövid idő alatt szép teljesítményt ért el. A karácsonyi műsorban dzsentleman stílusú labdapattogtató zsonglőrszámával szerepel.

A Fővárosi Nagycirkusz évek óta vezető szószólója a felelős állattartásnak, valamint a harmonikus együttélésnek emberek és állatok között.

 Az új műsorban ennek megfelelően ismét helyet kapott két állatos szám, mindkettőt Nicole Jostmann mutatja be. Nicole több éven át foglalkozott lovakkal és egzotikus állatokkal, az ember és állat közötti harmóniát bemutató produkciói Európa-szerte nagy sikereket arattak. Később édesanyjával és házi kedvenceikkel közösen létrehozták családi kutyaszámukat, amelyet a zánkai Erzsébet-táborok ifjú közönsége is láthatott Magyarországon. A szünet előtti utolsó számot a messzi Vietnámból hozták: a De Tru-csoport a Távol-Kelet harmóniáját, békéjét varázsolta a porondra a csoport lenyűgöző perzs számával, amelyben a rendkívüli koncentráció elképesztő egyensúlyérzékkel párosul. A produkció a Hanoi Nemzetközi Cirkuszfesztivál ezüstdíját nyerte el 2022-ben.

A szünet után a Group Tightrope Walkers Antik magasdrót száma következett, amely Mikhail Dnyeprovszkij érdemes művész vezetésével évtizedek óta szerepel világszerte. Ez idő alatt számos rangos cirkuszfesztiválon vettek részt, s a kínai Wuqiao Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst Oroszlán-díjat, a Moszkvai Nikulin Cirkusz fesztiválján Ezüst Elefánt-díjat nyertek. 

A premieren a legnagyobb közönségsikert az Etiópiából érkezett ikária szám aratta.

 A két fiatal fiú öt évvel ezelőtt találkozott Addisz-Abebában, az Etióp Cirkuszban, s azóta töretlen lelkesedéssel és alázattal, fáradhatatlanul dolgoznak, hogy megvalósítsák álmaikat. Ezt pedig már a szám alatt többszöri vastapssal díjazták a nézők. A páros után egy fiatal orosz lány lépett a manézsba: Jevgenyija Zavadszkaja nemrég fejezte be tanulmányait az Állami Cirkusz- és Varietéművészeti Iskolában, de már számos díj és elismerés birtokosa. Légiesen kecses, lírai kötélszámában technikai tudása mellett nagy hangsúlyt kapott a kidolgozott táncos koreográfia is.

Az előadás utolsó száma érdekes műfaji kísérlet: Magyarországon először szerepel cirkuszban a jojó Shu Takada hatszoros jojóvilágbajnok japán művész segítségével.

Shu hatévesen kezdett jojózni, technikáját folyamatosan fejlesztve nagy népszerűségre tett szert koreografált kétkezes trükkjeivel, amelyeket táncmozdulatokkal és akrobatikus mutatványokkal ötvöz.

Az előadást ezúttal is élőben kísérte a Fővárosi Nagycirkusz zenekara Pápai Kíra énekesnővel kiegészülve. Az énekes-színésznő hét évig volt a Nemzeti Lovas Színház tagja, a cirkusz közönsége A sztyeppe illata című műsorban ismerhette meg tehetségét és a lovak iránti szeretetét. Váltótársa a szezon során Gábor Anita lesz, aki a Békéscsabai Jókai Színházban kezdte pályáját, azóta pedig több budapesti színházban, prózai és musicalszerepekben láthatta a közönség. 

A Csodaláda címen most bemutatott műsort egészen december 31-ig láthatják az érdeklődők.

 

 

Borítókép: A Csodaláda nyitánya (Fotó: Urbán Ádám)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.