Így zajlott a magyar artisták kimenekítése Izraelből

Mint ismert, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciójában a Magyar Légierő két repülőgépe vasárnap éjjel hagyta el a tel aviv-i repülőteret. A gépek egyikén helyet kaptak azok az artisták is, akik éppen Izraelben vendégszerepeltek az elképesztő terrortámadás kezdetekor.

2023. 10. 10. 19:00
Fővárosi Nagycirkusz Izrael
Fővárosi Nagycirkusz Izrael Forrás: Fővárosi Nagycirkusz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton érkezett a Fővárosi Nagycirkuszba a hívás az artistáktól, hogy kitörtek a harcok Izraelben. A cirkusz stábja Fekete Péter vezetésével azonnal felvette a kapcsolatot a konzuli szolgálattal, és elindították a kimenekítéshez szükséges adminisztrációt. A cirkusz részéről Eötvös Suzy, a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületének elnökségi tagja, nemzetközi cirkuszi szakértő tartotta a kapcsolatot mind az artistákkal, mind a családjaikkal. 

Artistakarrierem alatt soha nem kerültem hasonló szituációba, és nagyon örülök, hogy most a manézs másik oldaláról sikerült segíteni a bajba került kollégáinknak. Izgalmas órák voltak, de szerencsére minden a lehető legjobban végződött.

Izrael szombat reggel rakétatámadásra ébredt (Fotó: Fatima Shbair)

A három magyar artista, Horváth Judit, Csanády Bernát és Dobos Richárd egy egyhetes vendégszereplés miatt tartózkodtak Izraelben, ami péntek este ért véget, ezután pár napos pihenőt tartottak volna Tel-Avivban.

Dobos Richárd egy hotelben, Horváth Judit és Csanády Bernát pedig az egyik izraeli artista lakásában töltötte a péntek éjszakát. Szombaton, amikor elindult a rakétatámadás, még mindannyian hadgyakorlatnak hitték a bombázás kezdetét. Dobos Richárd még a tengerpartról is kirakott egy sztorit, és akkor kapta a hívást egy izraeli artista ismerősétől, akivel Kazahsztánban dolgoztak együtt, hogy azonnal menjen vissza a hotelbe, mert megtámadták Izraelt. Horváth Juditékat a szállásadóik ébresztették, hogy menjenek biztonságos helyre, amely esetükben a társasház lépcsőházát jelentette, ami vasbeton erősítést kapott az építésekor. Az első és a második rakétahullámot itt vészelték át. 

Mindannyian elmondták, milyen kísérteties csend keletkezett a városban a rakéták elfogása és a szirénák leállása után: a protokoll szerint az elfogástól számított tíz percig még fedezékben kell maradni, hogy a megsemmisített rakéták lehulló darabjai ne sebesítsenek meg senkit.

Azt, hogy a helyiek milyen szinten vannak hozzászokva az állandó rakétatámadásokhoz, jól mutatja, hogy az első hullám után Horváth Juditék visszamentek a lakásba, kávét főztek és mindent folytattak ott, ahol abbahagyták, amikor újra megszólaltak a szirénák. A reggeli támadás után úgy döntöttek, inkább a Tel-Avivtól száz kilométerre északra lévő Haifában töltik a napot. Innentől minden folyamatos bizonytalanságban telt. Az útra már összecsomagolva vittek mindent, mert nem volt biztos, hogy visszatérnek egyáltalán Tel-Avivba vagy inkább Haifában maradnak. Itt csatlakozott hozzájuk Dobos Richárd is, és mint mondták, 

egészen szürreális látvány volt, hogy a tengerben fürdőzők hátterét az állig felfegyverzett katonák adták géppisztollyal a kezükben, mivel a támadásra válaszul elrendelték napközben a mozgósítást.

Este hat-fél hét felé értek vissza Tel-Avivba, ahol nyugodt körülmények fogadták őket. Ez egészen este nyolcig tartott, amikor újabb rakétahullám érkezett. Dobos Richárdnak elmagyarázta egy helyi lakos, hogy menetrendszerűen este nyolc órára időzítik a támadásokat, hogy az esti híradóban breaking newsban szerepeljenek. 

Ebben a támadásban Horváth Juditéktól kétutcányira be is csapódott egy rakéta, amit nem sikerült elhárítani.

 Ekkor még fogalmuk sem volt, hogyan jutnak haza, de azt már feltételezték, hogy a szerdai repülőjáratuk nem fog elindulni Budapestre. Eötvös Suzy aztán szombattól folyamatosan tartotta velük a kapcsolatot, míg az adminisztráció zajlott, tartotta bennük a lelket, hogy haza fognak jutni. És igazából ez az információ jelentette az egyetlen reménysugarat, amikor két rakétatámadás között várták, hogy mi fog következni.

A folyamat természetesen hosszabb időt vett igénybe, vasárnap reggel még nem volt pontos információjuk arról, hogy mikor kell megérkezniük a reptérre. A reptérre vezető úton nem volt gond, az izraeli artista hölgy és férje kivitte őket kocsival. A reptéren aztán meg kellett találni a nagykövetség munkatársait, de kiemelték, a körülményekhez képest mennyire gyorsan és jól reagáltak a magyar hatóságok is a helyzetre. 

Elmondták azt is, mennyire hálásak mindenkinek, aki részt vett a mentőakcióban, a Külkereskedelmi és Külügyminisztériumtól kezdve a Magyar Honvédségen át Magyarország izraeli nagykövetségének dolgozóiig, akik a tel-avivi reptéren koordinálták az eseményeket úgy, hogy ők maguk is akkor már 24 órája talpon voltak. Külön hangsúlyozták a repülőgépen szolgálatot teljesítő katonák kedvességét és azt, hogy a gépeken még pszichológus is volt velük. 


És ismét bebizonyosodott, hogy a cirkuszi közösség mennyire összetartó, és azonnal segítenek egymásnak, amint szükség van rá. Hiszen az izraeli artisták gyakorlatilag a saját testi épségüket kockáztatták azzal is, hogy kivitték őket a reptérre. Mint mondták, talán még egyikük sem fogta fel, hogy min mentek keresztül és végtelenül hálásak, hogy nem egyedül kellett megbirkózniuk a helyzettel, amibe önhibájukon kívül kerültek.

Borítókép: Az artisták a szerencsés hazaérkezés után (Fotó: Fővárosi Nagycirkusz)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.