Szijjártó Péter: A Magyar Légierő két gépe 215 embert menekített ki Izraelből

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciójában a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret és immár biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé − közölte Szijjártó Péter vasárnap este a Facebook oldalán.

Forrás: MTI2023. 10. 09. 6:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, az Izraelben zajló fegyveres konfliktus során egyik legfontosabb feladatuk, hogy a veszélyben lévő magyar embereket minél előbb hazahozzuk.

Szijjártó Péter azt írta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciójában a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén  az imént hagyta el az izraeli légteret és immár biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé.

Mint minden esetben, most is csak akkor adunk tájékoztatást ilyen akciókról, amikor az abban érintettek már biztonságban vannak. Az idejekorán adott tájékoztatás ebben az esetben is magyar állampolgárok százainak életét veszélyeztette volna – hangsúlyozta a miniszter.

„Köszönjük Izrael, Ciprus, Görögország, Törökország, Bulgária és Románia hatóságainak az együttműködést a repüléshez szükséges engedélyek gyors kiadásában” − fogalmazott Szijjártó Péter.

Mint arról beszámoltunk, a külügyminiszter korábban kiemelte, hogy összesen négyszáz, Izraelben tartózkodó magyar állampolgárral tartják a kapcsolatot. Őket folyamatosan tájékoztatják a biztonsági helyzetről, és a légiriadók során betartandó eljárásokról. 

Izrael számíthat ránk ezekben a nehéz órákban, ahogyan ezt már tegnap izraeli kollégámnak, Koen miniszter úrnak is elmondtam telefonon. Fontosnak tartjuk, hogy a közel-keleti konfliktus ne eszkalálódjon, ne váljon még súlyosabbá, hiszen azt pontosan tudjuk, hogy ha eszkalálódik a helyzet a Közel-Keleten, akkor az a globális biztonságra is rendkívül súlyos hatással lehet

− írta közösségi oldalán Szijjártó Péter vasárnap.

Eközben Szerbia is menekíti az embereket, két repülőgép érkezett meg Belgrádba. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint egy gép hétfő hajnalban, egy pedig vasárnap szállt le a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren. Több mint kétszáz szerbiai állampolgárt mentettek így Izraelből két nap alatt. Az utasok többsége szerb sportoló, valamint szentföldi zarándok volt. A szerb kormány tájékoztatása szerint hétfőn és kedden is indítanak járatokat, amelyekkel az Izraelben rekedt szerb állampolgárokat mentik ki.

Borítókép: A Magyar Légierő gépe hazatért Izraelből magyarokkal a fedélzetén (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.