Koltai Lajos a Semmelweis-filmről: Nagyszerű volt ismét rendezni + videó

Az Oscar-díjra jelölt magyar operatőr új filmjéről, a Semmelweisről írt a hollywoodi sajtó.

Forrás: MTI2023. 10. 25. 13:00
Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Koltai Lajos rendező, Lajos Tamás producer és Vecsei H. Miklós színész (b-j) a Semmelweis című film forgatásán.
Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Koltai Lajos rendező, Lajos Tamás producer és Vecsei H. Miklós színész (b-j) a Semmelweis című film forgatásán. Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem két évtized után visszaült a rendezői székbe Koltai Lajos – írta a Variety hollywoodi hírportál a Semmelweis című életrajzi film Los Angeles-i bemutatója alkalmából. A kosztümös filmet, amelyben a magyar orvos szembefordul korának egészségügyi rendszerével, a 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál nyitófilmjeként vetítik október 27-én a Laemmle Monica Film Centerben. A Semmelweis 1847-ben egy bécsi szülészeti klinikán játszódik, ahol titokzatos járvány szedi áldozatait. A filmben – melynek címszerepét a tehetséges Vecsei H. Miklós alakítja – a magyar orvos, Semmelweis Ignác versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt és életeket mentsen, de közben meg kell küzdenie a város egészségügyi intézményeivel is – foglalta össze a lap a film hátterét.

Vecsei H. Miklós és Nagy Katica a Semmelweis című filmben
Vecsei H. Miklós és Nagy Katica a Semmelweis című filmben. Forrás: NFI

A Variety cikke emlékeztetett arra, hogy az úttörő orvosról több magyar produkció készült már: Tóth Endre 1940-ben, Bán Frigyes pedig egy évtizeddel később forgatott róla életrajzi filmet. Mint Koltai a lapnak elmondta, Bán filmje, amelyre még gyermekkorából emlékezett, nagy hatással volt rá. A rendező arról is beszélt, hogy nagy kihívásnak tekintette az életrajzi film elkészítését a magyar történelem egyik leghíresebb orvosáról. 

A főszereplő kiválasztása is komoly feladat volt, mivel szimpatikus, ugyanakkor határozott karaktert kellett ábrázolni, aki a saját útját járja, és nap mint nap meg kell vívnia küzdelmeit, miközben minden, az egész rendszer ellene van.

Mint a Variety felidézi, a főszerepet játszó Vecsei főként színházi alakításairól ismert, míg a Semmelweis asszisztensét és szerelmét, Emma Hoffmant alakító Nagy Katicát korábban Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjében is láthatta a közönség. Koltai egy diákfilmben figyelt fel Nagy Katicára a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol a filmrendező mesterképzést vezeti. Mint a rendező a lapnak kifejtette: bizonyos szempontból ez nagyobb szerep, mint Semmelweisé, mivel a poklot is meg kell járnia, és az élet sokféle módon próbára teszi őt.

A cikk Koltai filmes pályafutására visszatekintve felidézte, hogy három éve operatőrként dolgozott az Oscar-díjas Szabó István Zárójelentés című filmjén, és 2001-ben Giuseppe Tornatore Maléna című filmjének fényképezéséért Oscar-díjra jelölték. 2005-ben debütált rendezőként a Sorstalanság című megrázó holokausztdrámával. Két évvel később pedig az Estét rendezte meg hollywoodi sztárszereposztással: Vanessa Redgrave, Glenn Close, Eileen Atkins és Meryl Streep közreműködésével.

Mikor csaknem két évtizeddel később, most ismét rendezőként tért vissza, úgy érezte, mintha sohasem hagyta volna el a rendezői széket. 

Nagyszerű volt ismét rendezni. Semmit sem felejtettem

 – mondta a lapnak Koltai.

 

Borítókép: Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Koltai Lajos rendező, Lajos Tamás producer és Vecsei H. Miklós színész (b–j) a Semmelweis című film forgatásán (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.