Magyarországon és Felvidéken ismerkedhet a közönség a székely néptánccal

Ismét nagyszabású turnéra indul október 13–20. között a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Magyarországon és Felvidéken. Műsorukon a Boldogasszony tenyerén című darab, a Katica, az örökké síró királykisasszony, valamint a Folklór-összeállítás szerepel.

Forrás: Hagyományok Háza2023. 10. 12. 11:00
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes visszatérő vendég a Hagyományok Házában (Fotó: Ádám Gyula/Hagyományok Háza) Fotó: Ádám Gyula Forrás: Hagyományok Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes visszatérő vendég a Hagyományok Házában, legutóbb a közönség 2021-ban élvezhette művészetüket. Ezúttal is a Határtalan táncfőváros programsorozatban lépnek fel a Boldogasszony tenyerén című produkcióval.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Katica, az örökké síró királykisasszony című előadása
A Katica, az örökké síró királykisasszony című darab minden korosztálynak kellemes perceket szerezhet (Fotó: Hagyományok Háza/Gabos Albin) 

Az előadás a világegyetem örök érvényű működési rendjét követi, ami a magyar néphitnek is alapja. A magyar hiedelemvilágban a Boldogasszony, a Babba Mária mint a világot életre hozó istenanya jelképek formájában évszázadok alatt fennmaradt, és napjainkban is jelen van táncainkban, szokásainkban, archaikus imáinkban, gyermekjátékainkban, énekeinkben, mesekincsünkben. Ez a kultusz egészen a jelenkori keresztény korig köti össze az összmagyarság történetét, ami sok esetben nem tudatos, hanem átörökített, beivódott szokás. 

Az előadás a kultikus eredetű körtáncok formavilágával, archaikus népi imákkal, népénekekkel, a szülés és születés, valamint a lakodalmi asszonnyá avatás szokásaival szemlélteti a Boldogasszony-tisztelet átöröklődött formáit. 

Az összeállításban mezőségi, moldvai, rábaközi, vajdaszentiványi, jobbágytelki, gyergyói, felcsíki, gyimesi táncok, népi gyermekjátékok, leánykörtánc és legényes táncok láthatók. A népdalok mellett egyházi népénekek, archaikus imák is elhangzanak.

A Katica, az örökké síró királykisasszony című darab minden korosztálynak kellemes perceket szerezhet Budapesten és a felvidéki Bodrogszerdahelyen. Feltehetjük a költői kérdést: vajon mi történik az örökké nevető királylánnyal és a mindig vidám királyi udvarral, ha a világmindenség összes boszorkánya, vasorrú bábája, satrafája, csoroszlyája, hárpiája, fúriája és szipirtyója fenekedik ellenük, hogy a vesztüket akarva megalkossák a Boldogtalanság Világbirodalmát? 

Vajon győzedelmeskedhet-e a boszorkányok hada ellen a vidámság szeretett királya, akit a sok megpróbáltatástól légcsőhurut gyötör, ráadásul udvari bolondját is elérte a kórság, akire poétikai megbízatásának gyakorlása közben, távolba meredtében csapott le a kíméletlen „költőhártya-gyulladás”. 

A fordulatos és izgalmas mesejátékban, a magas színvonalú néptánc mellett merőben új, színházi fordulatokkal is meglepik a közönséget.

Az együttes a turnéját – a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete meghívására – a Hungexpo A pavilonjában fejezi be, a kétszer félórás Folkműsorban sóvidéki, felcsíki, szilágysági és mezőségi férfitáncok szerepelnek.

 

A turné állomásai

Boldogasszony tenyerén: Hagyományok Háza (Október 13-án 20.30), Hajdúnánás (október 15-én 18.00), Balmazújváros (október 17-én 19.00), Tiszaújváros (október 18-án 19.00)

Katica, az örökké síró királykisasszony: Magyar Zene Háza (október 14-én 10.30), Bodrogszerdahely (október 19-én 11.00)

Folkműsor: Hungexpo A pavilon (október 20-án 13.30 és 17.30)

A seregszemle

A Határtalan Táncfőváros nemcsak földrajzi értelemben, hanem műfaji sokszínűségben is kitágítja a határokat. A háromnapos (október 13–15.) seregszemlén a már említett program mellett, a Kárpátaljai Kultúrkaraván/Magyar Állami Népi Együttes: Megidézett Kárpátalja, valamint a Petőfi – Potomság/Petőfi-koncert szerepel a Hagyományok Háza műsorán. 

További információk ITT találhatók. 

Borítókép: A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes visszatérő vendég a Hagyományok Házában (Fotó: Hagyományok Háza/Ádám Gyula) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.