Eleonóra 2024. február 21.
logo

Határtalan táncfőváros: Kárpátalja áll az idei fesztivál fókuszában

Magyar Nemzet
2023.10.04. 20:00
Határtalan táncfőváros: Kárpátalja áll az idei fesztivál fókuszában

A Hagyományok Háza idei programsorozata nemcsak földrajzi értelemben, hanem a műfaji sokszínűséget tekintve is tágítja a határokat.

Háromnapos fesztivállal ünnepli a művészet határokon átívelő, közösségeket összefogó erejét a Hagyományok Háza. Az október 13–15. között megrendezett Határtalan táncfőváros programsorozat fő vonulata továbbra is az, hogy a határon túli hivatásos magyar néptáncegyüttesek számára biztosítson koncentrált megjelenést, felmutassa a létrejövő értékeket, teret adjon az újító törekvéseknek. Mindezek mellett az idei rendezvény fókuszában Kárpátalja áll majd. 

Ferenczi György és a Rackajam, Pál István Szalonna és Bandája
Ferenczi György és a Rackajam, Pál István Szalonna és Bandája Petőfit idézik fel. Fotó: Hagyományok Háza 

A fesztivál pénteki napján a beregszászi születésű Fedák Sári története és a magyar színjátszás dicső korszaka elevenedik meg Szűcs Nelli előadásában. 

A XX. század első felének ünnepelt színésznőjét a II. világháború utáni rendszer börtönre ítélte, nem léphetett többé színpadra.

Az előadás központi gondolata az elvándorlás és a szülőföld iránt érzett szeretet, melyben osztozik a két kárpátaljai színésznő, Szűcs Nelli és Fedák Sári, valamint narrátorként közreműködő kollégájuk, Tarpai Viktória.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Boldogasszony tenyerén című műsorának alapját a magyar néphitben kiemelt szerepet betöltő Mária-kultusz adja. Az előadás a kultikus eredetű körtáncok formavilágával, archaikus népi imákkal, népénekekkel, szülés, születés és a lakodalmi asszonnyá avatás szokásaival szemlélteti a Boldogasszony-tisztelet átöröklődött formáit.

Szombaton a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) zenekarával közösen koncertet adnak a hazánkba menekült kárpátaljai népzenészek, és színre kerül az együttes nagy sikerű, Megidézett Kárpátalja című előadása is.

A Petőfi-emlékév jegyében a fesztiválon megelevenedik az ifjú költőgéniusz szelleme is táncszínházként és megzenésített versein keresztül, az Udvarhely Néptáncműhely előadásán, valamint Ferenczi György és a Rackajam, Pál István Szalonna és Bandája közös koncertjén. 

A háromnapos Határtalan táncfőváros fesztivál tehát tágra nyitja a horizontot: népzene, néptánc, színház, koncert is megjelenik a palettán. Mindezek mögött azonban ott az ember, az alkotó, a teremtő közösség, mely hisz abban, hogy egyedül a művészet az, amely összeköt, gondolkodtat és felemel. 

Borítókép: Jelenetfotó a Boldogasszony tenyerén című előadásból (Forrás: Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes)

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.