A történetmesélés ereje: érkezik a VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

Megannyi generáció el nem mondott története észrevétlenül határozza meg a családok sorsát és a közbeszédet. A VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál során november 27. és december 3. között öt roma színház produkcióit ismerhetjük meg. Olasz, svéd, román és magyar alkotók saját tapasztalataikból merítkezve, valós és fikciós történeteken keresztül mutatják meg az európai múlt és jelen kevéssé ismert arcait. Idén az Eötvös10 Művelődési Házzal közösen megvalósított szakmai találkozó mottója: generációk.

Forrás: MTI2023. 10. 21. 21:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált a szervezők azoknak ajánlják, akik szeretnek új világokat megismerni, és nem riadnak vissza attól, hogy felülvizsgálják saját nézeteiket. Az első produkció Lindy Larsson svéd színész, énekes, roma aktivista és a BonBon Band közös előadása. Az alkotók a svéd történelem kibeszéletlen szeletét dolgozzák fel a Tschandala/Tattaren című produkcióban. 

A műfajok között kalandozó projekt alapja August Strindberg cigányellenes regénye, a Tschandala és Larsson személyes, valamint családi történelemtapasztalata.

 

A Független Színház Magyarország két előadása (a Rothadó madarak és az Országépítők című darab)  a nagyapák, apák és fiúk terhelt viszonyait és az elmúlt fél évszázad társadalmi történéseit helyezi új keretbe.

Az olaszországi Rampa Prenestina Társulat Romnia című előadásában a roma és nem roma nők társadalomban betöltött szerepe kerül az előtérbe. 

A magyarországi Szívhang Társulat szegregáltan élő roma közösségek tagjait hívja a színpadra, hogy megosszák történeteiket, amelyek jobbára ismeretlenek a nagyközönség előtt.

A romániai Giuvlipen a Viral on Tiktok című produkciót mutatja be a színházi találkozón. A társulat a legfiatalabb generáció felé fordul, akiknek életét egyre jobban a népszerű videómegosztó határozza meg. Olyan kérdéseket tesznek fel az alkotók, mint például hogy mit tanulhatunk szüleinktől és gyerekeinktől, hogy jobban alakíthassuk saját életünket, vagy hogy mi az, ami eltérő és mi az, ami közös a roma és a nem roma emberekben.
 

Borítókép: Jelenetfotó az Országépítők című előadásból (Forrás: Független Színház Magyarország)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.