Khetane, azaz együtt: ez a jelszava a romanapi kiállításnak

A nemzetközi romanap alkalmából elsősorban a roma kultúrát ünneplik, de az is fontos szempont, hogy felhívják a figyelmet a romák társadalmi helyzetére. Ezért jött létre a négy roma szervezet, a Romaversitas Alaptvány, az Uccu Alapítvány, a Romani Design és a Független Színház közös kiállítása, ahol a szervezetek tevékenységeinek leírásával, valamint az újragondolt roma viselettel is megismerkedhetünk.

2023. 04. 08. 10:00
null
Khetane - Fotókiállítás 20230406 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi is az a nemzetközi romanap?

Április 8-án ünneplik kultúrájukat és a romanapot a roma közösségek, s egyszersmind tisztelegnek a nagy roma személyiségek, szellemi úttörők előtt. 1990-ben jelölték ki ezt a napot az első roma-világkongresszus emlékére, amelyet 1971-ben tartottak. Azóta számos egyházi és közjogi méltóság fejezte ki tiszteletét, többek között II. János Pál pápa, a dalai láma, Hillary Clinton. Magyarországon a 2010-es évek óta egyre nagyobb figyelmet kap az ünnep- és emléknap, amelyben részt vállal a kiállítást összeállító négy szervezet is: a Romaversitas Alaptvány, az Uccu Alapítvány, a Romani Design és a Független Színház.

roma nap
A Romani Design ruháiban nyitották meg a kiállítást (Fotó: Facebook/Romaversitas Alapítvány)

Mivel foglalkoznak a Khetane című kiállítás szervezői, és ez hogyan kapcsolódik magához az eseményhez?

A khetane szó romani nyelven azt jelenti: együtt. Pontosan ezt láthatjuk a tárlatot szemlélve. Egymástól nagyon különböző, ám céljaikat tekintve azonos személyeket, szervezeteket, akik és amik az összefogásban, az együttműködésben látják és ragadják meg erejüket.

A kiállított fotókon túl a tárlat fontos részét képezi a szervezők missziójának közlése, valamint az a törekvés, amely leginkább inspirálta a résztvevőket. Az első roma értelmiségiek előtti főhajtásként értelmezhető gesztus ez a részükről, hiszen ők kulcsfontosságú szerepet játszottak abban, hogy lehetőségek nyíljanak a mostani generációk előtt.

A Romani Design újraértelmezett ruhakölteményeiben láthatók a társszervezők aktivistái, akiket Pályi Zsófi kapott lencsevégre.

A Romaversitas arra törekszik, hogy a roma fiatalok minél jobb eredménnyel végezzék el a középiskolát, és egyetemre menjenek. A képeken a szervezet egyik alapítója is szerepel. A ruhaköltemények merész vörösei jól egészítik ki a képek artisztikus hangulatát, amelyek hátterét a Kugler Art Galéria adja.

 

Az Uccu Alapítvány informális pedagógiai módszertannal oktat roma fiatalokat, valamint segíti a roma és nem roma fiatalok közötti párbeszéd kialakulását.

Munkatársaik ruhájának stílusát a könnyed elegancia jellemzi, amely harmonikusan illeszkedik a belvárosi helyszínekhez, házbelsőkhöz. A ruhadarabok szabása figyelemre méltó, a minta pedig határozottan nem követi a „kevesebb néha több” elvét.

roma nap
A Független Színház tagjait modern, lezser ruhába öltöztette a Romani Design (Fotó: Bach Máté)

A Független Színház nem csak előadásokat készít. Az ő nevükhöz kötődik a Roma hősök fesztivál, amely az elmúlt öt évben nemzetközivé nőtte ki magát. A színházcsinálók laza, fiatalos viseletekben láthatók stúdiókörnyezetben.

Habár a megnyitón volt koncert is, a Horánszky utcai helyszín hétköznap eléggé elhagyatott, így mindenképpen érdemes tárlatvezetésre menni.

A kiállítás április 20-ig ingyenesen megtekinthető a H13-ban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.