Évszázados tradíció, hogy az újévi koccintásához „a gyöngyöző csoda” dukál. De mi van azokkal, akik nem rajonganak a pezsgőért, vagy csak valami mást szeretnének idén kipróbálni? Mivel a szilveszteri tervek már erősen körvonalazódnak, így hoztunk néhány kiváló és egyszerű alternatívát, amelyekkel minden összejövetel feldobható. Igyekeztünk úgy válogatni, hogy az italok alapanyagát akár egy mezei hiperben is be tudják szerezni.
1. Bájos cider
A cider tökéletes alap a hideg időszakhoz passzoló koktélokhoz. Gyömbérsörrel és rummal fűszerezve igazán szezonális finomságot keverhetünk.
Összetevők:
- 6 cl cider
- 6 cl barna rum
- 1,2 dl gyömbérsör
- 1 friss lime leve
Díszítés: friss vagy szárított lime-karika
Elkészítés: keverjük össze a cidert, a barna rumot, a gyömbérsört és a frissen facsart lime-levet egy keverőpohárban. Jégre töltve tálaljuk, lime-karikával díszítve.
2. Moscow Mule
Frissítő, gyömbéres vodkakoktél, amelyet hűtött pohárban, felkockázott jéggel, friss lime-mal és lime-szeletekkel szolgálnak fel, igazi ünnepi ízorgia.
Összetevők:
- 4 cl vodka
- 2 cl lime-lé
- 3 dl gyömbérsör vagy világos sör a felöntéshez
Elkészítés: a lime-ot és a vodkát tegyük shakerbe, jól rázzuk össze, majd szűrjük Collins-os pohárba. Ezután öntsük fel a sörrel, díszítsük lime-szelettel. Másik variációban a vodkát és a lime-ot cseréljük ginre és citromlére, és dobjuk fel egy szelet uborkával.
3. Gyöngyöző cherry mojito mocktails
A cseresznyeimádóknak ez az alkoholmentes itóka mindenképp ajánlható. A piros gyümölcsről köztudott, hogy antioxidánsokban gazdag, emellett kiváló rost-, vitamin- és ásványianyag-forrás.
Összetevők:
- 5 szem durvára vágott cseresznye
- 1 lime negyedelve
- 6-8 mentalevél
- 1 csésze szénsavas víz (ha szeretne egy kicsit kalandosabb itókát, próbálja ki alkoholmentes pezsgővel. Az egészségesebb változat érdekében használja kedvenc kombucháját.)
Az elkészítés pofonegyszerű: a gyümölcsöket és a fűszernövényt tegyük egy pohárba, törjük össze, adjunk hozzá jeget és választott folyadékot, a végén keverjük fel óvatosan.
4. French 75
Az egyetlen pezsgőt is tartalmazó ital következik. Így ha tényleg nem szeretik a gyöngyöző nedűt, akkor továbbgörgethetnek, de ha szeretnek kísérletezni, érdemes kipróbálni ezt a könnyed, mégis nagyon izgalmas, picit fűszeres koktélt, amiben a ginnek jelentős szerep jut. Ezt az igazán letisztult, elegáns italt Párizsban készítették először az 1900-as évek elején.
Összetevők:
- 3 cl gin
- 20 ml friss citromlé
- 20 ml cukorszirup (1 kilogramm cukor + 1 liter víz összekeverve, forralva 2-3 percig; üvegbe töltve hetekig eláll)
- 0,6 dl pezsgő
- tálaláshoz citrom
- jég
Elkészítés: töltsünk félig egy shakert jéggel – akár befőttesüvegbe is tehetjük –, öntsük rá a gint, a citromlevet, a cukorszirupot, zárjuk le, majd alaposan rázzuk össze. Szűrjük le, öntsük a gines alapot a pezsgőspohárba, végül öntsük a tetejére a pezsgőt.
5. Bombardino
A Bombardino szó szerinti jelentése kis bomba, nem véletlenül, mivel eléggé ütős. Eredetileg az olasz Alpokból származik, és a mai napig nagyon népszerű. Készíthetik csak tojáslikőrből és brandyből, de keverhetnek hozzá tejet is.
Összetevők:
- 2 dl tojáslikőr
- 4 cl brandy
- 1 dl habtejszín
- a tetejére fahéj (őrölt)
Elkészítés: forralás nélkül melegítsük fel a tojáslikőrt, majd öntsük szét négy kávés- vagy shotos pohárba. Töltsük hozzá a négyfelé osztott brandyt, keverjük össze. A tejszínt verjük lágyabb habbá, és nyomjunk mindegyik tetejére, majd szórjuk meg egy leheletnyi fahéjjal.
Borítókép: Italok azoknak, akik nem rajonganak a gyöngyöző nedűért (Forrás: Getty Images)