Az étel-bor párosításnak, a gasztronómia és a bor szerves összetartozásának könyvtárnyi irodalma van. Alapeset, hogy egy felsőkategóriás étterem sommelier-t alkalmaz, aki gondoskodik a megfelelő italválasztékról, azon belül a borszortimentről, ő javasol a vendégnek bort az egyes fogásokhoz, s ha netán már az étlap is rögzít borajánlatot, akkor ezeket is ő fogalmazza meg.
Ritka esetben mélyebb kapcsolódás van a borok és az adott étterem között, megesik, hogy az étterem üzemeltetőinek saját boruk is van, ami ritka, de tudunk rá példát.
A remek Schieszl borház Budakalászon elsősorban étterem és kulináris műhely, ahol nemcsak étkezhetünk, de vásárolhatunk is saját pestót, felvágottat, lekvárt és egyéb ínyenc termékeket a csülökkrémtől a saját zsírjában eltett kacsamájig. Háromszor is megfordultunk náluk, legutóbb 2016-ban, a fejlődés a kétezertízes évek elejéhez képest jól érzékelhető volt, kár, hogy azóta nem sikerült eljutni e pazar kis oázisba, de hát ez van, nem lehet minden évben meglátogatni a Kárpát-medence körülbelül ezer figyelemre méltó helyét, örül az ember annak is, ha egyszer a végére jut. Bár az is reménytelen vállalkozás, hiszen annyi új egység nyílik havonta. Mindemellett Schieszléknek saját pincészetük is van, korrekt borokkal.
Másik példa a badacsonyi Muskátli, ahol elég egyértelműen az étteremnek van borászata s nem fordítva. Minden bizonnyal akadnak még vendéglők, ahol ez a helyzet, de hogy nincs sok belőlük, az biztos. A saját címkés bor más kérdés, olyat bármelyik étterem letehet a vendég elé, elég egy megállapodás egy borásszal, amit nem nehéz megkötni.
Gyakoribb eset, hogy egy borász, felbuzdulva a kóstolók mellé kínált gasztronómiai felhozatal sikerén, éttermet nyit. Ezek közül nem egy a csúcséttermek közé sorakozott fel az elmúlt másfél évtizedben. A Gere pincészet Mandula étterme 2008-ban kiváló startot vett (a róla szóló rovatbeli írásom itt elérhető, azóta is az országos élvonalhoz tartozik, komoly múltra tekint vissza a Bock pince étterme is, mely kilenc éve vette fel az Óbor nevet, a Sauska 48 Michelin-ajánlást is kapott, hogy csak a legismertebbeket említsem a legkedveltebb vörösboros borvidékről, Villányból. De bő tucat további példa sorolható Szekszárdról (Merops, Optimus), Somlóról (Kreinbacher) vagy akár Etyekről (Rókusfalvy, Haraszthy, Etyeki Kúria).