Újragondolt magyar és sváb konyha Villány szívében: Gere Mandula étterem

Nincs Villánynál vonzóbb magyar borturista célpont, a borok mellett itt a gasztronómiai felhozatal is kiemelkedő.

Borbély Zsolt Attila
2021. 10. 21. 11:48
Forrás: Borbély Zsolt Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A borrajongók között nem ritkán hallani azt a tapasztalati bölcsességet, hogy mindenki a tannindús, sűrűszövésű, tartalmas, mély színű száraz vörösbortól indul el és előbb-utóbb eljut a komplex, ásványos, dűlőszelektált fehérekig. Azok az állítások, melyek azzal kezdődnek, hogy „mindenki”, „senki”, „soha” többnyire könnyen cáfolhatók, azonban tendenciaszerű igazságot is tartalmaznak sokszor, mint ezesetben is. Az imént leírt ízlés- és preferencia-pályaív igen gyakori, magam is végigjártam a kétezres évek első évtizedében. 

Úgy egyébként, hogy hajdani kedvenceimet a Carissimae-től a Kopárig most is szívesen kóstolom. Annál is inkább, hogy bevésődés-jellegű élmény volt az első minőségi bor megkóstolása 1997-ben, amit Gere Attila készített, s egy 1995-ös barrique-olt Cabernet Sauvignon volt. Nem véletlen, hogy bortúráink jelentős részének célpontja a kétezres évek elején Villány volt. 

Azóta megfordultam minden borvidéken, a markáns, dűlő-üzenetű fehérborok bűvöleténél semmi nem hat rám intenzívebben az italok világában, de azt fenntartom, hogy minden szempontot egybevéve nincs Villánynál vonzóbb magyar borturista célpont. Lehet, hogy a balatoni táj mindent visz, lehet, hogy Tokajban készülnek azok a borok, melyek ismét világhírűvé teszik a magyar borászatot, lehet, hogy az egri borok sokszínűbbek, de az összélmény tekintetében Villánynak nincsen párja. 

Ehhez persze az is hozzájárul, hogy a borok mellett itt a gasztronómiai felhozatal is kiemelkedő. A Gere Mandula, a Sauska 48 és a Bock Óbor étterem az országos élvonalba tartoznak megnyitásuk óta, de van itt több korrekt, kevésbé ismert egység is. A villányi pincesoron végigsétálva az év bármelyik napjának délutánján találunk nyitott pincéket, legyen az egy novemberi hétfő vagy júliusi vasárnap. Egyébként a hétfőnél rosszabb nap nincs a gasztro- és bortúrára, nemcsak itt, de egész Magyarországon. 

Személyes kedvencem a villányi éttermek közül a Gere – Mandula, ahová nagyobb időközönként ugyan, de visszajárok. 

Első ízben, nem sokkal nyitás után, 2008 vége felé jártunk itt egy zimankós téli napon apámmal, hazaindulás előtt ugyan, de nem gondolva az előttünk álló háromszáz kilométerre. A kandallóban pattogó tűz nemcsak tűzimádatunk miatt esett jól, de át is fáztunk séta közben. A belső tér alaphangulatát a pácolt fa adja: fából készült padlózat, egy egész falat kitevő faborítás, „benne” szekrény, borhűtő, kandalló, pácolt fából készültek az asztalok és a székek is. Az egész beltér otthonosságot, meghittséget sugall. 

Magyar és sváb gyökerű, magas felkészültségű, kreatív, ínyenc konyhát visznek. Izgalmas, csiszolt, szépen tálalt ételkompozíciók, kiváló állagok és ízek jellemzik a helyet. 2021 őszén kínálnak többek között bárány pájslit, marinált hagymával, mustármaggal, galamb-kacsamáj duót, zölddióval, zellerrel, dámszarvast és rántott borjút, dödöllével, szarvasgombával, valamint káposztás cvekedlit csokoládéval.

Fotó: A képek a szerző felvételei.

A borlapon a Gere, Gere - Weninger valamint a Gere - Schubert borok aktuális választéka szerepel. Az árak kedvezőek, szaküzletközeliek, minden bort kimérnek decire is, beleértve a pincészet két szuper-prémium borát, az Attila cuvéet és az Attila Cabernet Sauvignont. Tartanak kézműves sört, magyar és francia pezsgőket, valamint csúcsminőségű töményitalokat is. Mindenre odafigyelnek, minden elem egymást erősíti.

Az árak értékarányosak, a magas minőségnek megfelelőek. Előételeké 3600 és 3800, leveseké 1900 és 2300, főételeké 3500 és 10200 forint között alakul, a desszertek egységesen 1900 forintba kerültek.

A kiszolgálás kifogástalan. Mint menet közben megtudtuk, legutóbb személyesen az üzletvezető szolgált ki, aki megnyerő modorú, felkészült, szívélyes, udvarias, tanítani lehetne azt, ahogy a vendégekhez viszonyul.

Első ízben végigettük a Gere borok mellé komponált ételsort, ami mellé rendeltünk további három fogást. A legmaradandóbb a libamájtrilógia volt, valamint a füstölt haltejjel, paprikás mártással és rakott csuszatésztával körített, kívül szép pörzses, belül szaftos bőrén sült fogas. Ez a halétel éppoly életre szóló kompozíció volt, mint a nem sokkal később a pesti Bock bisztróban kóstolt fogas, amit borjúínnal (bizony!), vargányás mártással és szintén túrós csuszával kísértek.

Második alkalommal, kétezertízes évek közepén ismét katartikus fogásokkal kápráztattak el, többek között spenótkrémlevessel, aminek betétje szőlőmagolajban konfitált harcsa és fürjtojás volt, kaviárral. Ha toplistát kellene készítsek a valaha kóstolt legjobb levesekből, ez biztos rajta lenne. Kiválónak bizonyult a galambmell is, amit fokhagymás pecsenyemártással, roppanós zöldbabbal, retekkel és zellerrel tálaltak karfiolpüré ágyon. 

Legutóbb 2021 októberében, néhány napja sikerült eljutni a dél-pannon borrégió e kulináris fellegvárába. Indításképpen helyben sült, remek kenyeret, fűszervajat és saját szőlőmagolajat kaptunk, amit zöld dióval, homoktövis pürével, marinált karfiollal és hagymával kísért kacsamáj követett, köménymagos hangolású tojásleves „tökéletes tojással”, spenótos makréla marinált retekkel, hámozott koktélparadicsommal és sütőtökkockákkal, valamint meggyfagylalttal és céklagéllel társított csokiszimfónia. Újabb csúcsélmény.

Legjobb lenne minden szezonális menüt végigenni, aminek egyetlen akadálya a Kárpát medence gasztronómiai sokszínűsége és az emberben kódolt felfedezési vágy, ami új és még újabb helyek felkutatására ösztönöz.

Elérhetőségek:

Mandula étterem és borbár

Villány, Diófás utca 12.

Telefonszám: + 36 72 492 195

Honlap: mandula-etterem.gere.hu

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.