Romantika, csúcsgasztronómia, elegancia – a Pálmaház étterem a turai Botaniq kastélyban

Az étterem konyhája csúcsminőségű magyar és nemzetközi ételkompozíciókat kínál változatos alapanyagokból.

Borbély Zsolt Attila
2021. 10. 19. 10:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetépítés nemcsak szellemi síkú tevékenység, s nem is csak önmagunk fizikai-biológiai újratermelése szintjén zajlik. Nemcsak a szétszórt magyarság kollektív akaratának becsatornázásából, a nemzet egységesítéséből, nemcsak népszaporulatnövelő intézkedésekből, a nemzeti öntudat reneszánszának elősegítéséből áll, hanem beletartozik az építkezés a szó legszorosabb értelmében. Fontos része ugyanis épített örökségünk megőrzése. 

A 2010 óta egymást váltó nemzeti kormányok egyik hatalmas megvalósítása, hogy az egész Kárpát medencében számtalan templomot, kastélyt és műemléket újítottak fel. Ennek a tudatos, tervszerű nemzetépítő tevékenységnek a szimbóluma lehet a turai kastély, mely teljes megújulása óta több rangos nemzetközi díjat is elnyert. 

Az épület kívülről lélegzetelállító, az ápolt erdős kert csodás, a beltér pompázatos a dekorációtól az étkészleten át a bútorzatig. A jól szerkesztett, informatív honlapról megtudhatjuk, hogy a Loire menti chateau-kat idéző, neoreneszánsz és neobarokk stílusjegyeket hordozó kastélyt Schossberger Zsigmond báró építtette 1883-ban feleségének, szerelme jeléül. A szálloda, valamint a Pálmaház étterem mellett működik a Botaniq bár, 2021 őszén megnyitás előtt áll még a Clarisse étterem. Egyelőre egy sejtelmes mondat olvasható néhány fotó kíséretében a honlapon: 

Édes titkaimat lepellel takarom; felfedném magam, de még nem akarom…

A konyha csúcsminőségű magyar és nemzetközi ételkompozíciókat kínál változatos alapanyagokból. 2021 őszén többek között zsírjában sült libamájat, almával, mustárral, brióssal, sárgarépa krémlevest füstölt pisztránggal, bébi zöldségekkel, sült zöldségtortát kecskesajttal, fodros kel-pestoval, salátával, tengeri fogast vajtök-spagettivel, tökmaggal, kaporral, rácsos almáspitét, pisztáciával, vanília-fagylalttal. 

Nem hiányoznak az étlapról a magyar klasszikusok sem, tartanak csirkepaprikást burgonyanudlival, uborkasalátával, rakott krumplit sült céklasalátával tejföllel. A talán legnépszerűbb középeurópai étel, a bécsi szelet két változatban is szerepel az étlapon. 

Fotó: A képek a szerző felvételei

A honlapon olvashatunk néhány gondolatot Mészáros Ádámtól, az étterem konyhafőnökétől, aki az egyetlen két Michelin csillaggal elismert magyar séf ezidőtájt. Hadd idézzünk belőle: 

Olyan beszállítókkal szeretek együtt dolgozni, akik nem nagyüzemi termékeket forgalmaznak, hanem a szívüket, lelküket beleadva fáradoznak azon, hogy minél frissebb és természetesebb alapanyagokat állítsanak elő.

A borlap párját ritkítja, több, mint 200, jól összeválogatott tételt integrál, magyar és nemzetközi bornagyságokból. Jó érzés a magyarországi borok között olvasni a Felvidéken, azon belül Muzslán borászkodó Bott Frigyes-jegyezte nedűk nevét. Meglepő, hogy a ma forgalomban levő többszáz prémium magyar pálinka közül csak ötfélét tartanak, mint ahogy az is, hogy mindössze két nagyipari sör szerepel az itallapon. A töményválaszték viszont lenyűgöző, legyen szó ginről, whiskyről tequiláról, rumról vagy konyakról. A vodkákat alapanyag szerint sorolták be, tartanak burgonyából, rozsból, kukoricából, búzából és szőlőből készült változatokat egyaránt. 

A kiszolgálás kiváló: udvarias, mosolygós, felkészült. Az nem esett jól, hogy a „tölthetek vizet?” kérdésre adott igenleges válaszunk után a legdrágább víz került a poharunkba, melyből 0,66 liter 3500 forintba kerül, ami a 13,5 százalékos felszolgálási díjjal együtt már elérte a 4000 forintot. Ezt a pénzt értelmesebben is el lehetett volna itt költeni, hogy mást ne mondjak, több kiváló töményital 4 centjéért mindössze 2000 forintot fizettünk volna. Bebizonyosodott az a régi bölcsesség, hogy soha, semmi szín alatt nem kell italt rendelni az itallap áttanulmányozása előtt.

Az árak helyhez mértek, de nem megfizethetetlenek, összességében messzemenően értékarányosak. Reggelik 1990 és 3990, előételek 3100 és 4900, levesek 3100 és 3500, főételek 4200 és 14900 forint között kaphatók, a desszertek egységesen 2400 forintba kerülnek. 

Fogadófalatként jó ízű vaddisznó rillette-et és kiváló minőségű vajat kaptunk többféle helyben sült kenyérrel, valamint sós ropogóssal. Mint megtudtuk, sikerült elcsábítani a Gerbeaud ház pékmesterét, ami meg is érződik a kenyér minőségén. Következő séfüdvözlet rántott tokhal mini-rösztin tengeri sün-majonézzel, mikro-zöldekkel, mellette egy kupicányi selymes, koncentrált, kicsattanó frissességű uborkaleves. Katartikus kezdés. A szárnyas consommé libamájjal és zöldség cremolata-val valóságos ízszimfónia. A spárgasalátás zöldborsó mentás burrata a műfaj emlékezetes képviselője, ízharmónia felsőfokon, íz- és állagjátékokkal kísérve. A zöldborsó krém és üde, diszkréten hőkezelt szemek formájában is jelen van a tányéron. A konyhai sárkánnyal visszafogottan megpörkölt hagymával és sült paprikával dekorált vízibivalytatár csodás, ügyes csavar a hozzá adott két sült tojássárgája, mely belül folyós. A dekoratív csokoládétorta pazar zárást jelentett.

A Botaniq kastély elképesztően magas szintről indított, s örömteli, hogy a Clarisse étteremmel újabb csúcsok meghódítására tör. 

Várjuk az édes titkok leleplezését.

Elérhetőségek:

Botaniq kastély - Pálmaház étterem

Tura, Park utca 37.

Telefonszám: +36 28 799 139

Honlap: https://botaniqkastely.hu/hu/gasztronomia/

E-mail-cím: [email protected]

Nyitva tartás minden nap: 7:30 – 11:00, 12:00 – 15:00, 18:00 – 22:00

Asztalfoglalás kötelező.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.