Megvan, ki kapta idén a Zelk Zoltán-díjat

A névadó születésének száztizenhatodik évfordulója előtt két nappal ismét átadták az egyik legtekintélyesebb magyar költészeti elismerést, a Zelk Zoltán-díjat, amelyet idén Bognár Péter költő, regényíró vehetett át a Zelk Zoltán Alapítvány kuratóriumából álló zsűritől Budapesten, a krisztinavárosi Márai Sándor Művelődési Házban.

2023. 12. 16. 16:30
Bognár Péter költő
Bognár Péter költő (Forrás: Zelk Zoltán Alapítvány) Fotó: Zelk Zoltán Alapítvány Forrás: Zelk Zoltán Alapítvány
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2000-ben alapított díjat idén huszonkettedik alkalommal adták át. A kuratórium elnöke Forgó Zsuzsanna, tagjai: Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész, Kőrizs Imre költő, kritikus és Krupp József kritikus, irodalomtörténész.

Bognár Péter költő
Bognár Péter költő az idei díjazott. Forrás: Zelk Zoltán Alapítvány

– Sem Esterházy, sem Garacziék nemzedéke nem szoktatta hozzá az olvasókat ahhoz, hogy a posztmodern tragikus, illetve személytelen is lehet. Bognár Péter köteteiben közös a hagyományos lírai alanyiság gesztusai iránti gyanakvás: nyilvánvaló, hogy a költő nem tekinti a vers nélkülözhetetlen hozzávalójának a nagy, véres férfiszívet vagy az elmagányosodott nagyvárosi értelmiségi érzelmi és intellektuális útkeresését, iránytalan vergődését. 

Bognár Péter nemzedéke egyik legjelentősebb költője, azt pedig igazán nem róhatjuk fel neki, hogy második regénye olvastán az is kiderült, hogy ugyanez prózaíróként is elmondható róla

– hangzott el Kőrizs Imre laudációjában.

Az idei év díjazottjáról bővebben 

Bognár Péter (Budapest, 1982. március 3.) Petri György- és Artisjus Irodalmi Díj-as költő, regényíró. Az ELTE bölcsészkarán magyar nyelv és irodalom, valamint összehasonlító irodalomtudomány szakán szerzett diplomát. Az Irodalomtudományi Doktori Iskola Európai és magyar reneszánsz doktori programján 2013-ban védte meg PhD-disszertációját a régi magyar vers formatörténetének témájában. 2003 óta publikál verseket, első kötete 2005-ben jelent meg Sajna-sebaj címmel a Kláris Kiadónál. Kötetit ezután a Magvető Kiadó gondozta, itt jelent meg a Bulvár (2012), A rodológia rövid története (2015) és A fényes rend című (2017) verseskötete, 2022-ben Hajózni kell, élni nem kell, 2023-ban pedig Minél kevesebb karácsonyt címmel pedig regényt adott ki.

A Zelk Zoltán-díj korábbi kitüntetettjei:
2000 – Borbély Szilárd
2001 – Kemény István
2002 – Poós Zoltán
2003 – Csengery Kristóf
2004 – Szabó T. Anna
2005 – Jász Attila
2006 – Acsai Roland
2007 – G. István László
2008 – Jónás Tamás
2009 – Villányi László
2010 – Győrffy Ákos
2011 – Varga Mátyás
2012 – Kiss Judit Ágnes
2013 – László Noémi
2014 – Fehér Renátó
2015 – Dékány Dávid
2016 – Kőrizs Imre
2017 – Krusovszky Dénes
2018 – Sajó László
2019 – Markó Béla
2022 – Csehy Zoltán

Borítókép: Bognár Péter költő (Forrás: Zelk Zoltán Alapítvány) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.