Neumann Jánosról szóló kötetet mutattak be

Rendhagyó módon mutatták be a Neumann János életéről szóló legújabb könyvet a kecskeméti felsőoktatási intézményben. A Neumann János Egyetem támogatásával magyar nyelven megjelenő életrajzi könyvet a szerző jelenlétében egy színházi darab részekémt mutatták be a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészei.

2023. 12. 01. 21:00
Neumann János
Neumann János Forrás: Britannica.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjamin Labatut, Chilében élő író legújabb könyvét Maniac címmel a világ és Magyarország legismertebb matematikusáról, Neumann Jánosról írta. A könyv magyar nyelvű kiadása a Neumann János Egyetemért Alapítvány támogatásával jelent meg az Open Books Kiadó gondozásában. 
A Maniac egy életrajzi leírásokat is tartalmazó és a kortársak, valamint a rokonok nyilatkozatait megfogalmazó, hiánypótló könyv Neumann életéről. Ebből adódóan rendhagyó módon mutatták be a szerző jelenlétében a magyar nyelvű kiadást a kecskeméti Neumann János Egyetemen, 2023. november 30-án. 

A Neumann János életéről szóló könyv bemutatója különleges volt.
A Neumann János életéről szóló könyv bemutatója különleges esemény volt (Fotó: nje.hu)


Megelevenedik Neumann János élete

Az író 2023-ban megjelent könyvében a huszadik század egyik legzseniálisabb és legösszetettebb figuráját kelti életre, Neumann János Lajost, más néven Johnny von Neumannt.

Az egyedi életút és a zseni hétköznapi ésszel felfoghatatlan tulajdonságai a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatójának figyelmét is felkeltették. Cseke Péter színházigazgató egy rövid, 45 perces színdarabot formált a könyv figyelemfelkeltő bemutatása céljából.

A kilenc színész által előadott színdarab Neumann halálától indulva ábrázolja a magyar Marslakó életútját egészen a számítógép megszületéséig.

Ma már elmondható, hogy Neumann felfedezései nyomán megszületett a mesterséges intelligencia, egy autonóm gép, egy olyan intelligencia, amely teljesen kívül esik az emberi irányításon. 
 

A holland származású chilei író eddigi munkásságát több rangos nemzetközi irodalmi díjjal ismerték el,

 legújabb műve a legkiválóbb dél-amerikai prózahagyományt ötvözi a mozaikportrék és a tudománytörténeti nyomozások izgalmával: tényekből alkotott fikció, valóságból szőtt dráma és krimi. Lebilincselő regénye beszámoló a múlt század sötét szféráiról, felforgató gondolatairól és legnagyszerűbb elméiről.

 

Borítókép: Neumann János (Fotó: Getty Images Hungary)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.