Kalapács alá kerül az ősi kódex

A legősibb könyvek egyikét, a bibliai szövegeket tartalmazó, kopt nyelven papiruszra írt Crosby–Schoyen-kódexet bocsátják árverésre júniusban Londonban.

Forrás: MTI2024. 04. 03. 13:00
Eugenio Donadoni, a Christie's középkori és reneszánsz kéziratokkal foglalkozó vezető szakértője a plexilapok mögött őrzött könyvvel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aukciót szervező Christie’s árverési ház a 250-350 táján született könyv előzetesen becsült eladási értékét 2,6–3,8 millió dollárra (952 millió–1,4 milliárd forintra) teszi.
 

A kódex, amely Péter első levelének és Jónás könyvének legkorábbi ismert szövegét is tartalmazza, a kereszténység hajnalán készült egy felső-egyiptomi kolostorban.

 A kutatók úgy vélik, akár negyven éven keresztül is bíbelődhetett vele a hajdani scriptor.  
Eugenio Donadoni, a Christie’s középkori és reneszánsz kéziratokkal foglalkozó vezető szakértője szerint a 104 oldalas könyv abból az időszakból származik, amikor a papirusztekercsek helyét kezdte átvenni a kódex formátum. Donadoni úgy véli: 

Egyiptom száraz éghajlatának köszönhető, hogy fennmaradt a kódex, mivel a 3. és 4. századból alig néhány könyv maradt meg.

A kódexet az 1950-es években fedezték fel Egyiptomban, és 1981-ig a Mississippi Egyetem tulajdonában volt. Martin Schoyen norvég kéziratgyűjtő, a világ egyik legnagyobb magán-kéziratgyűjteményének a tulajdonosa 1988-ban szerezte meg a kódexet, amelyet júniusban a Schoyen-gyűjtemény más darabjaival együtt bocsát árverésre.
A kódex, amelynek lapjait egyenként, plexiüveg mögött őrzik, a Christie’s New York-i kiállítótermében április 2. és 9. között tekinthető meg, az árverést pedig június 11-én Londonban rendezik meg.

Borítókép: Eugenio Donadoni, a Christie’s középkori és reneszánsz kéziratokkal foglalkozó vezető szakértője a plexilapok mögött őrzött könyvvel (Forrás: yahoo.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.