„Álhír, hogy elkészült az új kulturális törvény végleges változata”

A szaktárca sajtóközleményben reagált azokra a híresztelésekre, melyek szerint a kormány teljes központosításra készül a kulturális szférában.

2024. 04. 09. 15:37
Husveti-hangverseny-15-aj
A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának hagyományos húsvéti koncertjével 2024. március 26-án megkezdődött a III. Miskolci Egyetemi Tavaszi Fesztivál. Fotó: Ádám János Forrás: Észak-Magyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különböző sajtóorgánumok egy állítólagosan kiszivárogtatott új kulturális törvénytervezetet emlegetnek, melyben arról van szó, hogy a színházak, a múzeumok, a zenekarok, a könyvtárak, az alkotó- és előadóművészek mind központi irányítás alá kerülnének. A KIM most sajtóközleményben cáfolja, hogy ilyen törvénytervezet már elkészült:  

„Az elmúlt hetekben politikai haszonszerzés céljából hergelik a médián keresztül a kulturális ágazat szereplőit és szervezeteit. Az új kulturális szabályozás kidolgozása folyamatban van, a szakmai szervezetekkel ágazati szinten folyamatos egyeztetés zajlik. A kormány célja egy olyan jogszabály megalkotása a kulturális szakmai szervezetekkel együttműködve, amely átlátható, hatékony és egységes, ezáltal teret és lehetőséget biztosít a kultúra világában. A jogszabály várhatóan ősszel kerül az Országgyűlés elé” – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Az ügy kapcsán az ATV Egyenes beszéd című műsorában megszólalt L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója, kulturális államtitkár, aki műsorvezetői kérdésre elmondta, hogy nem olvasta a tervezetet. – Volt egy munkaanyag, amit még főigazgatóként olvastam, abban nagyon sok jó és előremutató dolog volt. Hogy a mostani tervezetben – ha van – mi van, azt nem tudom – jelentette ki a korábbi főigazgató, aki elmondta,  azt olvasta, amit a sajtóban írtak róla, de szerinte egyáltalán nem biztos, hogy az el fog jutni a kormányig. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye egy esetlegesen megvalósuló totális központosításról, illetve szerinte az jó-e vagy nem, L. Simon László véleménye az volt, hogy fizikai képtelenség megcsinálni mindazt, ami a sajtóban megjelent.

A korábbi államtitkárral készült teljes interjú az ATV YouTube- csatornáján nézhető meg.  


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.