Központosított kultúra?

A kulturális és innovációs miniszter hosszú interjúban fejtette ki, mi az álláspontja többek között a Zeneakadémiát és az Operaházat érintő kérdésekben. Csák János egyúttal cáfolta azt a terjedő felvetést, hogy a kormány a kultúra központosítására készülne.

2024. 03. 22. 13:30
Csák János kulturális és innovációs miniszter.
Csák János kulturális és innovációs miniszter. Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának adott miniszteri interjút rögtön a Nemzet Színészének megválasztása körüli bonyodalmakkal kezdték, arra reagálva, hogy Benedek Miklós január 14-i halála óta még nem ült össze a testület, hogy megválasszák az új tagot. Mint Csák János elmondta, a nemzet színészei egy teljesen autonóm testületet alkotnak, amelynek munkájába a kormány nem szól bele. Azt a felvetést is cáfolta, hogy megszűnne a Nemzet Színésze díj és helyette a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alá tartozó Nemzet Művésze díj válna csak elérhetővé a színészek számára is.

Csák János elmondta: új közgyűjteményi központ a Nemzeti Múzeum égisze alatt jön létre.
Csák János elmondta: az új közgyűjteményi központ a Nemzeti Múzeum égisze alatt jön létre    Fotó: Kovács Tamás

A következő kérdés a kultúra központosításáról szóló híresztelésekre vonatkozott.

Mint a műsorvezető rámutatott, az ébresztett most aggodalmakat, hogy Demeter Szilárd, amint megkapta a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját, rögtön egy másik pozíciót is kapott az új közgyűjteményi központ élén. Csák János felidézte: ő az üzleti világból érkezett, ahol megtanulta, hogy bár éles a verseny, legalább szakmai ügyekben konszenzusra kell jutni. Ennek érdekében elkezdtek dolgozni a kulturális törvényen, mivel a jelenlegi szabályzás szétesett, néhol nagyon részletekbe menő, néhol pedig túlságosan elnagyolt. 

A cél az, hogy legyen egy egységes, átlátható és arányos kulturális törvény. 

Ennek érdekében folyamatosan zajlanak a szakmai egyeztetések a különböző szakterületek képviselőivel. Legutóbb például az alábbi hét színházigazgatót hívta megbeszélésre: Vidnyánszky Attila, Eperjes Károly, Máté Gábor, Rudolf Péter, Nagy Viktor, Tompa Gábor és Kováts Adél – sorolta fel Csák János. A hasonló egyeztetések révén vetették el végül a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ nevet is, és végül a Nemzeti Múzeum égisze alatt megvalósuló projekt a Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ nevet kapja majd. A tervek szerint a tagintézmények igazgatóiból létrejön majd egy tanácsadó testület, amely a szakmai kérdésekben dönt. 

A miniszter egyértelműen cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek alapján hasonló logika szerint a Nemzeti Színház alá rendeznék a vidéki színházakat vagy a Nemzeti Filharmonikusok alá a zenekarokat.

A Zeneakadémia ügyeit érintve Csák János úgy fogalmazott, hogy tavaly a szenátus kész tények elé állította őt: mondván, van egy jelöltjük, ő legyen és kész. Ezután úgy gondolta, mutassa meg maga a szenátus, mit tudnak, és ehhez minden pénzügyi forrást biztosított, csak idén 96 millió forint rezsikompenzációt kap az intézmény. Egyetlen olyan más intézmény sincs, ahol a fenntartó által kinevezett kancellárt vonnák felelősségre az intézmény teljesítményéért, mint ahogy most a Zeneakadémián próbálják a Kotán Attila ellen folyó rágalomhadjárattal – emelte ki.

Az Operaházban kialakuló bérfeszültséggel kapcsolatban a miniszter hangsúlyozta: az intézmény dolgozói megkapták a maximálisan elérhető 15 százalékos béremelést, így a mostani követelésük irreális.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.