Nemzetközi kiválóságok a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

Másodszor rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, Liszt Ferenc kedvenc templomában. A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg az eseménysorozatra, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a csodálatos történelmi templomtérben. A fesztivál valamennyi koncertje ingyen látogatható. Az eseménysorozat partnerei az Lengyel Intézet és az Olasz Kultúrintézet.

2024. 04. 15. 19:00
II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál
A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom orgonája. Fotó: Zelnik Péter Zénó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2024-ben Lengyelországgal kettős közös évfordulót ünneplünk: 800 éve született Árpád-házi Szent Kinga, Lengyelország és Litvánia védőszentje és 650 éve született Szent Hedvig, I. Lajos magyar király lánya, később Lengyelország királynője. A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban széles körű nemzetközi együttműködés keretében emlékeznek meg a jeles évfordulóról. 
Ehhez kapcsolódóan két jelentős lengyel művész, Paweł Wróbel és Roman Perucki, valamint két magyar orgonaművész, Pálúr János és a fesztivál alapító művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté ad hangversenyt az idei Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon, valamint különleges vendégként érkezik Silvio Celeghin Olaszországból. 
 

Mészáros Zsolt Máté
Mészáros Zsolt Máté Junior Prima-díjas orgonaművész, a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál művészeti vezetője. Fotó: Zelnik Péter Zénó

– Különleges programokra számíthatnak az idei évben is a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál eseményeire látogatók, hiszen minden közreműködő orgonaművészt arra kértem, hogy olyan műsort állítson össze, amelyen keresztül betekinthetünk saját nemzeti zenekultúrájuk világába és legalább egy olyan művet válasszanak emellett, amely megmutatja a közös értékeinket. Rendkívül színes lesz az idei program, sok-sok különlegességet elsőként hallhat a magyar közönség, a hangversenyek egyúttal arra is rámutattak majd, hogy mit adtak a magyar művészek a nagyvilágnak. A kultúrán keresztül hidakat és barátságokat építhetünk egymással, amely úgy gondolom, kiemelten fontos a mostani időkben – vallja a művészeti vezető.

 

A művészekről

Silvio Celeghin (Olaszország) orgona-, zongora- és csembalóművész. Európa számos országában, Kínában, Oroszországban és Venezuelában adott koncerteket, a legrangosabb nemzetközi orgonafesztiválok rendszeres közreműködője. 1999 óta szólistája és gyakori közreműködője az I Solisti Veneti és a velencei La Fenice Theatre Orchestrának. A Noalei Marzo Organistico fesztivál művészeti igazgatója. Lemezei a Tring, Velut Luna, Artis Records, Werner Fonit, Azzura Music, La Bottega Discantica, Stradivarius, Tactus kiadóknál jelentek meg.  https://www.silvioceleghin.it/


Pawel Wróbel (Lengyelország) orgonaművész, kutató és pedagógus. A Warsói Chopin Egyetemen, a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán és a Grazi Zeneművészeti Egyetemen végezte tanulmányait. Több nemzetközi orgonaverseny győztese: Poznan (2005), Gdansk (2006), Zurich (2011), Miami (2012). Lengyelország mellett koncerteket adott Angliában, Ausztriában, Csehországban, az Egyesült Államokban, Dániában, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, Svjácban és Szlovákiában. A Kielcei Nemzetközi Orgonafesztivál művészeti vezetője, a Jan Dlugosz Egyetem tanára Czestochowában. 2022-ben ösztöndíjat nyert a warsói Kulturális Minisztériumtól, amelynek keretében elindította a XX. századi lengyel zeneszerzők elfeledett orgonaművei projektet és elsőként adta közre Aleksander Karczynski orgonaműveit, majd lemezt készített olyan lengyel zeneszerzők műveiből, mint Walerian Stys, Franciszek Przystal, Boleslaw Wallek Walewski, Kazimierz Garbusinski.  

Roman Perucki (Lengyelország) a Gdanski Oliwa Székesegyház orgonaművésze, Gdanski Zeneakadémia kinevezett orgonaprofesszora.  Több mint 2500 hangversenyt adott világszerte (Európába valamennyi országában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Japánban, Kanadában, Kínában, Mexikóban, és Oroszországban). Mesterkurzusokat tartott Franciaországban, Lengyelorzágban, Portugáliában, Mexikóban és Oroszországban. A Balti Filharmónia igazgatója, a Musica Sacra Egyesület elnöke. Számos nemzetközi orgonaversenyen zsűrijének tagja (Csehország, Franciaország, Lengyelország, Olaszország, Oroszország). Számos állami kulturális kitüntetést kapott a lengyel kulturális minisztériumtól és Gdansk városától és elnyerte a legmagasabb vatikáni kitüntetést is: Pro ecclesiae et pontifice.

Pálúr János a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona- és improvizációtanára, a Fasori református templom orgonistája. Orgonatanulmányait Baróti István, Lehotka Gábor és Olivier Latry növendékeként végezte a budapesti Zeneakadémián és a párizsi Conservatoire perfectionnement ciklusán. Orgonajátékával több orgonaversenyen is első díjat nyert. Nevéhez fűződik a mecheleni Flor Peeters verseny első díja (1990), a budapesti Gárdonyi Zoltán emlékverseny első díja (1991), Párizs Városának Nagydíja (a Grand Prix d'Interprétation de la Ville de Paris) és a párizsi nemzetközi orgonaverseny kortárs zenei különdíja (1997). Európa 17 országában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Oroszországban, Dél-Koreában, Japánban és Ausztráliában adott hangversenyeket, melyek száma 2018-ban meghaladta a 700-at. 1993-tól folyamatosan jelennek meg CD-felvételei, melyek között szerepel Robert Schumann és Maurice Duruflé összes orgonaműve is. Előadóművészi munkásságát Liszt Ferenc-díjjal ismerték el 2017-ben. 

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója. Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz hangversenyt adott Magyarországon, illetve Európa számos országában, 2022-ben pedig az Egyesült Államokban és a Szentföld legjelentősebb orgonafesztiválja, a Terra Sancta Organ Festival keretében mutatkozott be. Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai. Számos magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált műveket számára.

A fesztivál részletes programja Mészáros Zsolt Máté orgonaművész hivatalos oldalán található meg.  


 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.