A harmónium reneszánszát éljük

Alapításának 975. évfordulóját ünnepli idén a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom, amely egykor Liszt Ferenc kedvenc temploma, egyházzenei tevékenységének fő magyarországi színtere volt. Mészáros Zsolt Máté, a templom zeneigazgatójaként koncertekkel, sorozatokkal ápolja ennek a kapcsolatnak az emlékét. A művész az évforduló alkalmából kilenc koncertből álló sorozaton szólaltatja meg a zeneszerző összes orgona- és harmóniumművét, amelynek két közelgő koncertje igazi kuriózumnak számít. A hangversenyek mellett pedig egy különleges harmóniumkiállítás is várja az érdeklődőket.

2023. 07. 27. 8:00
harmónium
Fotó: Lugosi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Junior Prima-díjas orgonaművész, Liszt-kutató immár három éve dolgozik a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a zeneszerző összes orgona- és harmóniumművének új összkiadásán, többéves munkájának eredményeit a főplébánia-templomban elindított koncertsorozaton mutatja be. Elsőként hangzanak el a legújabb felfedezések, valamint a jól ismert remekművek leghitelesebb változatai is a sorozatban, amelynek következő két koncertjét július 31-én és augusztus 14-én hallhatja a közönség.

harmónium
Liszt Ferenc összes harmóniumműve eredeti hangszerelésben csendül fel Mészáros Zsolt Máté előadásában. Fotó: Rácz Tamás

Mészáros Zsolt Máté nyári nemzetközi koncertturnéja után érkezik vissza Budapestre. Július 31-én először csendül fel Liszt Ferenc összes harmóniumműve eredeti hangszerelésben, Liszt-korabeli hangszereken igazi koncertritkaságként a művész előadásában.

A hangversenyhez kapcsolódóan harmóniumkiállítás is nyílik a főplébánia-templomban a nemrégiben megalakult Magyar Harmóniumbarátok Egyesülete támogatásával, ahol Ludányi Zsófia, Sebestyén János és Mészáros Zsolt Máté magángyűjteményeiből származó harmóniumokon keresztül az eseményre látogatók megismerhetik a hangszer fejlődésének valamennyi fontos állomását.

Mészáros Zsolt Máté elmondta, hogy az elmúlt évszázadban a műsorban szereplő különleges zeneművek jelentős részét csak ritkán hallhatta a közönség és akkor is elsősorban orgonán, jóllehet számos esetben a zeneszerző egyértelműen a harmóniumot jelölte meg az eredeti kéziratokban. Mint kifejtette, az orgona csak nagyon ritka esetben képes visszaadni azt a hajlékonyságot és kifejezőerőt, amelyet ezek a kompozíciók megkívánnak, ezért sok közülük sajnos eltűnt a hangversenyek programjaiból.

Az orgonaművész lapunknak arról beszélt, hogy a második világháborút követő paradigmaváltás következtében a harmónium kiment a divatból, a gyárak egy része megsemmisült, egy másik része pedig bezárt, ezért a mai napig nagyon nehéz megfelelő minőségű koncerthangszereket találni.

A harmónium napjainkban Európa-szerte reneszánszát éli, ezért időszerű, hogy Liszt Ferenc harmóniumművei ismét a fókuszba kerüljenek

– hangsúlyozta.

Liszt Ferenc számos orgonaátiratot készített munkássága során más szerzők műveiből. Ezek csendülnek fel a hangversenysorozat nyolcadik koncertjén, augusztus 14-én. A műsorban mások mellett Arcadelt, Bach, Mozart, Nicolai, Verdi, Wagner legnépszerűbb művei szerepelnek. A rendkívül színes program repertoárja a kórus- és kamaraművektől egészen a nagyszabású zenekari és oratórikus kompozíciókig és operarészletekig terjed, és nagyon széles spektrumot ölel fel mind a zenetörténeti korszakok, mind a műfajok tekintetében. A kaleidoszkópszerű műsor igazi nyáresti kikapcsolódást ígér a koncertlátogató közönség számára Budapest legrégibb templomának hűs falai között.

Borítókép: Mészáros Zsolt Máté orgonaművész (Fotó: Lugosi Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.