Kamarazenei ritkaságok Mészáros Zsolt Máté sorozatában

Egyedülálló komolyzenei produkcióval és nemzetközi hírességekkel folytatódik április 22-én Mészáros Zsolt Máté Junior Prima-díjas orgonaművész és Liszt-kutató Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumművét bemutató sorozata a belvárosi Főplébánia-templomban. A Kamarazenei ritkaságok címet viselő produkcióban közreműködik a világhírű Angelica Leánykar és a nemzetközileg elismert mezzoszporán énekművész, Vizin Viktória is. A műsorban megszólalnak az egykoron élt legnagyobb magyar zeneszerző ritkán hallható kamaraművei.

Magyar Nemzet
2023. 04. 20. 5:15
Mészáros Zsolt Máté
Fotó: Zelnik Péter Zénó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liszt Ferenc kedvenc temploma, egyházzenei tevékenységének fő magyarországi színtere volt a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, amely idén alapításának 975. évfordulóját ünnepli. Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, aki a templom jelenlegi zeneigazgatói pozícióját betölti, aktívan – koncertekkel, sorozatokkal és egyéb eseményekkel ‒ ápolja ennek a kapcsolatnak az emlékét. A fiatal orgonaművész Liszt-kutatóként immár három éve dolgozik az egykoron élt egyik legnagyobb magyar komponista összes orgona- és harmóniumművének új összkiadásán, többéves munkájának eredményeit a Főplébánia-templomban elindított koncertsorozatának részeként mutatja be.

Mészáros Zsolt Máté
Mészáros Zsolt Máté orgonaművész. Fotó: Lugosi Péter

Elsőként hallhatja tehát a koncertlátogató közönség a legújabb felfedezéseket, és a jól ismert remekművek leghitelesebb változatait.

Mészáros Zsolt Máté művészbarátaival ad koncertet

A 19.30-kor kezdődő hangversenyen szólót énekel Vizin Viktória mezzoszoprán énekművész, közreműködik az Angelica Leánykar (Gráf Zsuzsanna vezetésével), Dúlfalvy Éva hegedűművész, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész (orgonán és harmóniumon), Pap Tímea hárfaművész és Szabó Marcell zongoraművész.

Mészáros Zsolt Máté így nyilatkozott a koncert kapcsán:

Minden tekintetben rendkívüli, sokszínű műsorral készülünk az április 22-i hangversenyre, amely a kilenc koncertből álló sorozatom egyik csúcspontja lesz. Liszt Ferenc különleges hangszerelésű, s emiatt csak nagyon ritkán hallható kamaraművei hangzanak el a különleges eseményen, amely ennek megfelelően nagy szereplőgárdát foglalkoztat. Legkiválóbb művészbarátaimat, állandó kamarazenei partnereimet kértem fel a közreműködésre, akik egytől-egyik a magyar zenei élet kiválóságai.

Műsor:

A 23. zsoltár szoprán hangra, hárfára és harmóniumra 

I. Elégia hegedűre, hárfára, harmóniumra és zongorára

Gretchen a Faust-szimfóniából harmóniumra és zongorára (Friedrich Wilhelm Stade átirata) 

Sposalizio ‒ Raffaello azonos című festménye alapján
II. Elégia hegedűre, harmóniumra és zongorára (magyarországi bemutató) 
Hymn de l’enfant à son réveil (Az ébredő gyermek himnusza) 
Benedictus és Offertorium a Magyar koronázási miséből hegedűre és harmóniumra 
A 137. zsoltár szoprán hangra, női karra, hegedűre, hárfára, harmóniumra és zongorára

A hangversenyre jegyek még válthatók.

Borítókép: Mészáros Zsolt Máté orgonaművész (Fotó: Zelnik Péter Zénó)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.