A Camino lett Ferenc pápa magyarországi látogatásának hivatalos dala

Az Ignác, a lelkek lovagja című musical Loyolai Szent Ignác életútját mutatja be, melynek Camino című száma lett Ferenc pápa magyarországi látogatásának hivatalos dala. A művet elsőként a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda 14–18 éves diákjaiból álló, 120 fős Magis kórus állította színpadra tavaly tavasszal, majd egy 15 állomásos turnét követően a budapesti Erkel Színházban szerepelt. A dal bemutatója április 28-án lesz a Papp László Sportarénában, amikor Ferenc pápa fiatalokkal találkozik.

Munkatársunktól
2023. 04. 19. 12:29
Camino dal
Fotó: Pásztor Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Loyolai Ignác megtérésének 500., illetve szentté avatásának 400. évfordulójára emlékező jubileumi esztendő kiemelt programja volt a jezsuita rendalapítóról írt Ignác – A lelkek lovagja című musical bemutatója. Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston alkotását a miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium Magis kórusa Herpainé Velkey Klára vezetésével több mint tucatszor adta elő az országban, s a turné végén kétszer is felléptek az Erkel Színházban. 

Camino
A musical Camino című száma lett Ferenc pápa látogatásának dala. Fotó: Pásztor Péter

Új szimfonikus zenei köntöst kapott a Camino című dal

Az előadás egyik húzódala volt a Camino című szám, melynek már akkor készült egy változata Dolhai Attila színművész és musicalénekes előadásában. A Magyar Katolikus Püspöki Kar felkérésére most a szerzőpáros a pápalátogatáshoz igazította a szám szövegét és hangszerelését, új, szimfonikus zenei köntöst adva neki, s előadásába Dolhai Attila mellett további énekeseket – Dánielfy Gergő, Nagy Bogi, Szandi, Szűcs Renáta, Vizy Márton – is bevont. 

Kajtor Domonkos SJ a musical jezsuita felelőseként rengeteg személyes élményt őriz a közös munkáról, és a dal mostani útjának egyengetéséből is kivette a részét. – Ignác saját maga által szerzett életrajzában, tudniillik tollba mondta, úgy beszél magáról, mint zarándokról – mesélte Kajtor Domonkos SJ. – Ő az élet zarándoka, aki születésekor útra kel, majd megannyi külső és belső kalandon keresztül megtanulja beállítani élete iránytűjét, hogy megérkezzen oda, ahova mindenki vágyik: Teremtője szeretetébe. Camino – út, Szent Ignác életútja. Jezsuitaként különösen is megérint engem ez a dal. Mi, jezsuiták Ignác atyánk útját követjük lelki életünkben, a formációnkban és apostoli munkáinkban. Mindannyian a saját utunkat járjuk, de Ignácét követjük: „Sáros a lábam”, „Lépek úgy is, ha fáj”, „Oszlik bennem a homály”, „Új álmot lássál bennem”. Így keressük Istent mindenben.

Kajtor Domonkos elmondta, hogy a musical két pontján is felhangzik a Camino dal, melynek mondanivalója, zenei tartalma és képi világa meghatározó az egész előadás során. 

 

A pápalátogatás „himnusza”

Ignác valóságosan is zarándokútra indul, nagy vágyak és álmok fűtik, hogy mi mindent tesz majd Istenért, majd „lépésről légzésre” tanulja meg, hogy ez a történet nem nála kezdődik, Isten az, aki elsőként szeret. Ignác pedig az, aki „valahol, valahogy” viszonozni tudja. – Különös hála van bennem, hogy a Camino a 2023-as pápalátogatás „himnusza” – hangsúlyozta a jezsuita szerzetes. – Most már látom, hogy amikor két és fél éve útnak indultam, hogy megszülessen a musical, Isten valóban új álmot látott ebben a lehetőségben. Az út nem volt mindig egyszerű, de a szerzőkkel és gimnáziumunk tagjaival közösen haladtunk előre, hogy valóra váljon az álom. Ennyi idő elteltével pedig Ferenc pápát várhatjuk ezzel a dallal. Az eredeti éneket a szerzők néhány helyen a látogatáshoz igazították. A mondanivaló azonban a musical kontextusa nélkül is mélyen megérthető, sőt kitágult. Mindannyian úton vagyunk, mindannyian tudjuk, mit jelent a rögös út és a sima út tapasztalata a saját életünkben. A mi lehetőségünk és felelősségünk, hogy feltekintsünk Istenre, és tovább járjuk azt az utat, amit kaptunk, mert csak így, Krisztus felé közeledve talál békét a lelkünk, és csak így, Isten békéjét közvetítve tudunk a világnak is békét hozni – foglalta össze Kajtor Domonkos SJ. 


 

 

Borítókép: Az Ignác – A lelkek lovagja című musical bemutatója (Fotó: Pásztor Péter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.