Ignác – A lelkek lovagja

Egy kardforgató lovag, aki fegyverét Szűz Máriának ajánlja fel. Egy szívtipró, aki megtérése után Jézusnak szenteli életét, és szerzetesrendet alapít. Egy szent az inkvizíció előtt, aki aztán megreformálja egyházát. Ezek a mondatok Loyolai Szent Ignácot jellemzik, akiről musical született, melyet a miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium 110 fős ­Magis kórusa mutat be az Erkel Színházban június 28-án. A magyar rendtartomány felkérésére a Vizy Márton–Tóth Dávid Ágoston szerzőpáros Ignác – A lelkek lovagja címmel írt musicale modern, humorral teli, fülbemászó dallamokkal idézi meg a jezsuita rend­alapító életútját.

2022. 06. 23. 6:11
null
Fotó: Pásztor Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Loyolai Szent Ignác életének mozzanatait megjelenítő kétfelvonásos darab valójában egy lelki utazás megtérésekkel, kísértésekkel, istenélményekkel, újabb kihívásokkal. A Jézus Társasága 2021–2022-ben ünnepli alapítója megtérésének 500., illetve szentté avatásának 400. évfordulóját. A június 28-i előadás a kettős jubileum gálaeseménye. A darab bemutatóját a miskolci Művészetek Házában tartották, amit több hazai és határon túli előadás követett. Herpainé Velkey Klára karvezető a musical színrevitelével kapcsolatban elmondta, hogy a barokk iskoladrámák pedagógiai céllal születtek, ezek szellemi utódai a gimnázium kórusa által bemutatott zenés színházi előadások. A Magis kórus tagjai az ő vezetésével és öregdiákok együttműködő segítségével minden esztendőben bemutatnak egy musicalt. Így tűztek műsorra darabot Szent Ferenc és Kaszap István életéről, de repertoárjukban szerepelt a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról és A padlás is. 
 

– Nem a hagyományos drámapedagógiai módszerekkel dolgozom – mondta Herpainé Velkey Klára. – Inkább a jezsuita iskoladrámák hagyományait felelevenítve a gyerekek egyéni tapasztalataira és élményeire, valamint krea­tivitásukra építve, egyúttal a „crowdsourcing”, azaz közösségi munka jegyé­ben állítjuk színpadra a darabjainkat. Az egyes jeleneteket műhelymunkák keretében a diákok bevonásával alakítottuk ki, így valósulhatott meg, hogy a háromórás musical színpadra állítását meg tudtuk oldani egy hónap alatt. Visszatekintve azt kell mondanom, hogy mennyei segítséggel. A darab szereplőinek hálóját kilenc műhely adja, melyek kilenc különböző személyiségtípust jelenítenek meg. A haverok, a táncosnők, a védők, az angyalok, a sodródók, a rendtársak, az utca emberei, az elkötelezettek, a zarándokok egyrészt ide varázsolják Szent Ignác életének szereplőit, másfelől tükrözik a mi valóságunkat. Az ő táncaik­nak, színpadi megjelenésüknek köszönhetően válik kortalanná a darab. 
Az előadásainkban mindig fontos szerepet kap – a jezsuita iskoladrámák másik velejárójaként – az önismeret fejlesztése, a folyamatos reflektálásra való igény kialakítása és e tapasztalatok felhasználása – magyarázta a rendező. – Így mindig egy, a mai világunkat átható, korunk embere számára fontos kérdés köré építem a darabjaimat. Az idei kérdésem valójában nem is kérdés: az életünk Isten megtalálásának és a kísértéseknek folyamatos ismétlődése, s rajtunk múlik, hogy a fentről érkező segítséggel mit kezdünk. A musical egy könnyedebb zenei stílus, ezáltal populárisabb, meg tudja szólítani a kor emberét. Így a lelküknek olyan zugához férünk hozzá, amit ebben a rohanó világban másképp nem érünk el. A darabot legutóbb Szatmárnémetiben, Székelyhídon, majd Nyíregyházán adtuk elő hatalmas sikerrel. Számunkra is csoda, ami történik. Vagy sírnak az emberek, vagy hangosan nevetnek – mesélte.
Véleménye szerint azért kerül közel a közönséghez a darab, mert a diákok mélyen átélik. Olyan hihetetlen módon az övék, mint egyetlen más darabunk sem eddig – mondta mély meg­győződéssel Herpainé Velkey Klára. – A koreográfiát, a jeleneteket, sőt a jelmezek nagy részét is ők találták ki. Nem lehet megunni, a nézőink közül is sokan újra meg újra eljönnek. Azt is mondhatnám, hogy a nézőtéren ülve egy lelki úton haladhatunk végig, így a darab egyfajta lelkigyakorlat. A történet, a zene és a gyerekek arca is magával ragadó.

Borítókép: Próbálnak a miskolci Fényei Gyula gimnázium diákjai (Fotó: Pásztor Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.