Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Megvan, melyik intézmény lett idén az év múzeuma

Több év után, a hagyományhoz visszatérve, a Pulszky Társaság az újra megrendezett Múzeumok majálisa megnyitóünnepségén adta át az Év múzeuma 2024 pályázaton részt vett intézmények elismeréseit: az okleveleket, a szakmai szervezetek díjait, valamit két kategóriában az Év múzeuma címet. A „nagy múzeum” kategóriában a miskolci Herman Ottó Múzeum, a „kis múzeum” kategóriában a Soproni Múzeum nyerte el az Év múzeuma 2024 díjat május 25-én. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a solymári Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Kiskun Múzeuma vehette át.

2024. 05. 25. 20:47
Fotó: Schumy Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Év múzeuma díjat a Pulszky Társaság 1996-ban alapította, célja az elmúlt évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézmények díjazása. Az elismerésre az az intézmény számíthat, amelyik sikereit stratégiai alapú fejlesztéseknek köszönheti és a múzeumi tevékenység valamennyi területén – épületei komplex fejlesztésével, a gyűjteményezéstől a gyűjteményei feldolgozásán és közreadásán, tudományos munkáján túl a közönségkapcsolataival, ismeretátadási tevékenységével, a közösségekkel kialakított kapcsolatai erősítésével – kiegyensúlyozott fejlődést ért el, és egy vagy több területen a csúcsra jutott.

A zsűri tagjai dr. Bereczki Ibolya, dr. Mészáros Balázs, dr. Vicze Magdolna, dr. Ringer István, Kónya Béla, dr. Heilauf Zsuzsanna, Cselovszki Zoltán és dr. Végh Katalin voltak.

A „nagy múzeumok” kategóriájában az Év múzeuma 2024 elismerést a Herman Ottó Múzeum érdemelte ki a múzeum infrastrukturális, szervezeti és munkaszervezési megújításáért, szolgáltatásainak fejlesztéséért, a magas színvonalú muzeológiai és tudományos munkáért és közösségi programjaiért. A „kis múzeumok” kategóriájában az Év múzeuma 2024 elismerést a Soproni Múzeum vihette haza, a múzeumi működés valamennyi területét érintő, koncepciózus megújulásért, a példaértékű belső közösségfejlesztésért, valamint a régió turisztikai vonzerejének növeléséért. 

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Kiskun Múzeuma nyerte megújult kiállításaiért és különösen a digitális technológiák kiállítási felhasználásában elért eredményeiért. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény kapta a solymári identitás és kultúra megismertetésében és megőrzésében elért eredményeiért, a régió turisztikai vonzerejének növeléséért.

Az Év múzeuma 2024 jelöltje oklevelet kapott a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum a kiskőrösi hagyományok, a Petőfi-kultusz és a szlovák nemzetiségi örökség ápolása és bemutatása terén elért kiváló eredményeiért, a Laczkó Dezső Múzeum infrastrukturális megújulásáért és korszerű múzeumi kiállítási tartalmaiért.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.