Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Tizedik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest

Jubileumi évadát kezdi meg a Zenélő Budapest július 5-én. Budapest ikonikus szabadtéri helyszíneire, történelmi tereire komponálták a műsort a szervezők – az évadban hatvan ingyenes koncerttel jelentkeznek, több mint száz művész közreműködésével.

2024. 07. 04. 13:00
Forrás: Fortepan/Zenélő Budapest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 5. és augusztus 16. között a Budavári Palotanegyed négy ikonikus helyszínén, a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti téren, a Műcsarnok oszlopcsarnokában és a Kossuth téren várják a zene rajongóit. Az ingyenes programsorozat egyedülálló módon kelti életre a főváros történelmi-kulturális múltját és jelenét.

Zenélj velünk! – A programsorozaton a fiatalok is megismerkedhetnek a hangszerekkel. Forrás: Zenélő Budapest


A Várkert Bazár reneszánsz kertjének Gloriettjében és a Budai Vár Savoyai teraszán már hagyományosan a huszárruhás rézfúvósok reneszánsz és barokk zenei műsora kap helyet. A Budavári Palotanegyedben zenés felfedező útra indulhatunk a nemrégiben gyönyörűen megújult Csikós udvarban és Karakas pasa tornyánál, ahol vonós- és fúvós-kisegyüttesek változatos repertoárral lépnek fel. De a programsorozat része a Campanelli harangjáték együttes virtuóz fuvolaszóval kiegészült előadása, valamint Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco kvartett magyar romantikus műsora is. 
 

A Műcsarnok oszlopcsarnoka különleges találkozási pont. A neoklasszikus épület immár több mint 120 éve a modern képzőművészet otthona. 

A Zenélő Budapest péntekenként bemutatott szaxofonkvartett-sorozatának címe: Klasszikusok modern feldolgozásban. A szombatonként megrendezésre kerülő hangulatkoncerteken afrikai tradicionális zenével, virtuóz kürt kvartettel és jazz feldolgozásokkal is találkozhat a közönség. A vasárnapi délelőttökön a XX. század elejének békebeli korszakát idézi meg a Capriccio vonósnégyes. Mozart, Schubert, Csajkovszkij művei mellett az argentin tangó dallamai is felcsendülnek. 

A Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti tér a másfél hónapos programsorozat alatt megtelik zenével: péntek esténként többek között olyan kiemelkedő előadók lépnek fel, mint Lantos Zoltán hegedűművész indojazz improvizációival, a Götz Saxophone Quartet Blue Rondo című műsorával, valamint Manuel Betancourt mexikói énekes Sebastian Ramirez zongoraművésszel, akikkel a latin- és dél-amerikai zenei világban kalandozhat a közönség. 

Szombat délelőttönként a gyermekek és a családok a főszereplők: Götz Nándor 2019 óta tervez óriás közösségi hangszereket, amelyeket a Zenélj velünk! című interaktív program keretében lehet kipróbálni. Ezt követően a Campanelli harangjáték együttes mesekoncertjére invitálják az érdeklődőket.

A Tér-Zene koncertsorozat meghívottjaként idén is visszatér a Zenélő Budapest a Kossuth térre, olyan művészek fellépésével, mint Szenthelyi Krisztián bariton énekes, Demeniv Mihály harmonikaművész és Faludi Judit Liszt-díjas csellóművész.

A jubiluemi Zenélő Budapest évadzáró eseményének a Millenáris Széllkapu ad helyet augusztus 10-én.  Az egész napos műsor minden korosztály számára kínál zenei programot, a hangulatkoncertek mellett számos távol-keleti világzenei újdonság mutatkozik be. Záróakkordként Micheller Myrtill és Pintér Tibor voice-guitar duója és a Götz Saxophone Quartet ad közös koncertet az örökzöld jazz hangulatában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.