Kovács László operatőrről nevezték el az SZFE új műtermét

Operatőr- és rendezőképzést szolgáló műtermet adtak át tegnap a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetében, amelyet egykori hallgatójukról, a világhírű Kovács László operatőrről neveztek el. Az épületben található egykori úszómedence átalakításával egy 207 négyzetméteres, sokoldalú díszletezési lehetőségekkel felszerelt műtermet hoztak létre.

2024. 10. 17. 15:30
Kovács László
Kovács László operatőrről nevezték el az SZFE új műtermét, amelynek átadásán Káel Csaba mondott beszédet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet most átadott műtermében jelenleg egy hatvan négyzetméteres, lakásbelsőt imitáló oktatódíszlet látható, amely a hallgatók gyakorlati képzését segíti. A Mészáros utcai campus ezzel együtt immár három professzionális stúdióval szolgálja az operatőr- és rendezőképzést, beleértve a közelmúltban átadott, közép-európai szinten is kiemelkedő virtuális műtermet.

Kovács László
Átadták a Kovács László operatőrről elnevezett műteremet. Fotó: Havran Zoltán

Az SZFE-n tanult Kovács László és Zsigmond Vilmos is

Az új létesítményt a nemzetközi hírű Kovács László operatőrről, az egyetem egykori hallgatójáról nevezték el.

Kovács László 1933-ban született Cecén, majd miután Amerikába emigrált, olyan kiemelkedő alkotásokban bizonyította tehetségét, mint a Szelíd motorosok, a New York, New York, a Szellemirtók vagy a Beépített szépség. Művészi látásmódját több mint hetven film őrzi. Munkásságát számos díjjal ismerték el, köztük 2002-ben ASC-életműdíjjal, 2005-ben Legenda-díjjal, valamint a Santa Fé-i flmfesztivál életműdíjával. Kovács László 2007-ben hunyt el Beverly Hillsben.

Sepsi Enikő, az SZFE rektora beszédében hangsúlyozta, hogy ez az új műterem nem csupán egy újabb helyisége az egyetemnek, hanem szimbólum. 

Szimbóluma annak a törekvésünknek, hogy hallgatóinknak a lehető legjobb képzést biztosítsuk. Egyetemünk az elmúlt tanévben jelentős lépéseket tett az oktatási infrastruktúra fejlesztése terén. Az idén tavasszal átadott digitális, LED-falas műterem után a Kovács László Műterem egyértelműen mutatja az egyetem elkötelezettségét a korszerű, gyakorlatorientált képzés mellett és tovább erősíti vezető szerepét a hazai művészeti képzésben

 –  mondta a rektor, hozzátéve, hogy az SZFE célja olyan szakemberek képzése, akik Kovács László nyomdokain haladva, nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Sepsi Enikő beszélt a beruházásról is.

Kovács László
Sepsi Enikő, az SZFE rektora arról beszélt, hogy az új kovács László műterem nem csupán egy újabb helyisége az egyetemnek, hanem szimbólum. Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem

Mint fogalmazott, 

a 207 négyzetméteres műtermet egy használaton kívüli uszodából alakították ki. Az átalakítás hat hónapja alatt ezer köbméter sittet szállítottak el, hogy létrehozhassák a most átadott modern, variálható díszletekkel berendezhető teret.

Ezzel a fejlesztéssel újabb mérföldkövet értünk el a hazai filmes oktatásban

– emelte ki a rektor.

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke személyes visszaemlékezéssel kezdte beszédét. Azt az időszakot említette, amikor a Makarenko utcában operatőr- és rendezőgenerációk nőttek fel. Itt tanult Kovács László és Zsigmond Vilmos is, akik azért példaképek mindenki előtt, mert sokrétű tudásuknak köszönhetik, hogy képesek voltak a filmszakma minden ágában zseniálisat alkotni. – Az egyetem ezt az örökséget szeretné továbbadni, hogy az itt végzők szakmailag és technikailag is legyenek úgy felvértezve, hogy helyt tudjanak állni ebben a nagyon dinamikusan fejlődő ágazatban – mondta a kormánybiztos, hozzátéve: 

a mozgókép minden egyes irányát meg kell tanulni, hiszen ez egy olyan szakma, amelyben nem lehet tudni, hogy mikor mire van szükség.

Káel Csaba kitért arra is, hogy Budapest lett Európa egyik legjelentősebb filmgyártó központja, az itt készülő nemzetközi produkciók pedig nyitottak az olyan szakemberekre, akik képzettségük révén a nemzetközi porondon is képesek megállni a helyüket.

A filmipar az egyik leggyorsabban változó és fejlődő iparág, megteszünk mindent az oktatás magas színvonaláért, hiszen kulcsfontosságú a filmes szakembereink utánpótlása. Az új műterem megkönnyíti az oktatók és a hallgatók munkáját is, akik majd diplomájukkal a kezükben már a filmezés minden formájára felkészülten, műtermi forgatási tapasztalattal, piacképes tudással indulhatnak el a munkaerőpiacon, rövid távon is hozzájárulva a magyar filmipar sikereihez, értékteremtő mozgóképes alkotások létrejöttéhez

– foglalta össze.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.