„A félreértett szeretet drámai ereje, avagy a jótett relatív”

Szabó Anett műsorvezető Szabó Magda Pilátus című regényét ajánlja.

Magyar Nemzet
2020. 05. 13. 11:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak könyvek, vannak szerzők, akiknél halogatjuk a pillanatot, akiknél ösztönösen érezzük, hogy, ha eljön az idő, készen kell találjon bennünket. Ha viszont eljő, és meg akar szólítani, engedni kell, hogy átadja üzentét! Akár egy olyan könyv is, amely életünk más-más időszakaiban már megtalált, már a bőrünk alá kúszott, már a hősévé tett, vagy megsemmisített bennünket.

Szabó Magdához érett lélek kell, mert különben félünk Szőcs Izává, Vincévé, Antallá, vagy akár Lídiává válni. Mert a jellemek tűpontosak. Ezáltal képessé tesznek halálosan szeretni, végletekig gyűlölni, ítélni és feloldozni. Igen, Szabó Magda fordulatos, lélekbemarkoló, mégis megrázóan életszagú regényét ajánlom most önöknek.

A karanténkorszak egyik legidőszerűbb olvasmányát, a Pilátust.

Abban az időszakban, amikor patikamérlegre kerülnek családi, emberi kapcsolataink. Amikor megmérettetik lelkünk és lelkiismeretünk. Vajon könnyűnek találtatik? Hányféle arca van a szeretetnek? Mi a titka annak, hogy ne a magunk, hanem a másik nézőpontjából szeressünk „jól”? Ára vagy értelme lesz egocentrikus életünknek, ha képtelenek vagyunk figyelembe venni mások igényeit? Elítéljük vagy feloldozzuk a betegeivel végletekig empatikus orvost, Szőcs Izát, aki a magánéletében mégis gátat emel maga és szerettei közé?

Gyilkos vagy áldozat?

Mire tanít a Pilátus? Arra, hogy a jótett bizony relatív. Mire figyelmeztet? A félreértett szeretet drámai erejére, amely alattomosan vagy akár szempillantás alatt válhat élet-halál kérdésévé. Mégis utat mutat, hogyan válhatunk „elítéltként” a legreménytelenebb helyzetben is erkölcsi győztessé. Szabó Magda kislánykorom óta elkísér, tisztelem, csodálom, tanulom és szeretem. Szeretettel ajánlom a Pilátust mindazoknak, akik mindenkiben képesek szembenézni saját maguk parányi tükrével!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.