Hangokból épül újjá a salföldi pálos kolostor

Több mint ötszáz év után mostantól az év bármelyik napján újra gregorián énekek töltik be a salföldi pálos kolostorromot. A kezdeményezésre az UNESCO is felfigyelt.

Magyar Nemzet
2021. 01. 22. 11:12
null
Fotó: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ötszáz év után mostantól az év bármelyik napján újra gregorián énekek töltik be a salföldi pálos kolostorromot. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezésre még az UNESCO is felfigyelt – derül ki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Mint írják, egy marék egyetemista és két kutatótanáruk munkája kellett ahhoz, hogy 2021 elejére a világhálón elevenedjenek meg az egyetlen hazai alapítású szerzetesrend hangjai. A MOME hallgatói ugyanis olyan honlapot szerkesztettek, amely nemcsak képeken mutatja meg, hogy néz ki most és hogy nézhetett ki a XIV–XV. században a salföldi pálos kolostor, hanem rekonstruálták annak egykori hangzásvilágát is. A gregorián énekek a speciális utómunkának köszönhetően valóban úgy szólnak, mintha a kolostor sok száz évvel ezelőtt még álló falai között hallgatnánk őket, de a környező erdők élővilágába is belehallgathat a látogató. A Káli-medence őshonos állatainak hangjait Ország Mihály állathangkutató saját gyűjtésű hangarchívumából válogatták össze – áll a közleményben.

A MOME és a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében (FTI) működő Zenei Műhely közös munkájának első, kézzelfogható eredménye felkeltette az UNESCO érdeklődését is. A magyar projekt ezért a világszervezet idei, „A hang hete” elnevezésű online programjában is bemutatkozik.

Hajnóczy Csaba zenekutató, a projekt MOME-s házigazdája elmondta, hogy azt szeretnék, ha az oldal látogatói nemsokára a romok látogatói is lennének. – Mi megmutatjuk ugyan, hogy milyenek lehettek az évszázadokkal ezelőtti élet hangjai, de igazán boldogok akkor lennénk, ha ezzel minél többeket arra ösztönöznénk, hogy személyesen is felkeressék Salföldet.

A közlemény kitér arra is, hogy ez még csak a kezdet: – A célunk kettős: a jövőben turisztikai applikációt és további honlapokat fejlesztünk, hogy bárki távolról is megismerhesse a bemutatott helyszínek hangtáját és hangzó örökségét, de amint lehet, programokat is szeretnénk szervezni a romokhoz: hangvadász kirándulásokat, a pálosok örökségéhez kötődő zenei-művészeti fesztiválokat – tette hozzá Mizsei Zoltán ötletgazda, az FTI kutatója és a Zeneakadémia egyházzenész tanára.

A kolostorrom a Balaton-felvidéken, félórányi gyalogútra fekszik Salföld falu határától, de most itt egyetlen kattintással is meglátogatható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.