Álomjáték rögtönzéssel

2000. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges hangulatú bemutató zárta pénteken este a MU Színház Három nap Pilinszky Jánossal elnevezésű eseménysorozatát. Erdélyi György rendezésében került színre a költő Gyerekek és katonák című darabja.„Az általam eddig látott Pilinszky-előadások legfőbb hibájának azt tartom, hogy a rendezők minden esetben hagyományos dramaturgiai gondol-kodással közelítettek a szö-veghez” – fogalmaz Erdélyi György, aki Bálint Márta és Zorkóczy Zenóbia társaságában, az Egy Húron Pendülünk Diákszínház tagjaival, valamint Wittek Béla, Bóna János, Mizsei Zoltán muzsikusok közreműködésével maga is fellép a produkcióban. A rendező emlékeztet Pilinszky azon kijelentésére, amely szerint az ő színháza az oratorikus előadásmódot igényli. Ennek megfelelően Erdélyi leválasztotta egymásról a beszélő, illetve a játszó színészeket. A közel húsz szereplő mondatait előadásában hármuk szájából hallhatjuk. E szöveg logikájától, hangulatától független improvizációsorozat adja a színpadi cselekményt. „A Szent Margit Gimnázium színjátszóinak, akikkel három éve foglalkozom, nem idegen a rögtönzés – avat be Erdélyi. – A jelenetvázlatokat a darab szövegének ismerete nélkül alakították ki. A reálszituációkat stilizált módon tolmácsolják.”Hasonló módon kapcsolódnak a zenészek is a produkcióba. A három muzsikus több tucat hangszert szólaltat meg, a színészekhez hasonlóan, improvizatív módon. „Természetesen előre megkomponált motívumok felhasználásával rögtönöznek, annak megfelelően, miként alakul a játék” – magyarázza a rendező.Erdélyi György a hagyományosnak nevezett színpadi dramaturgiát az álom dramaturgiájával cseréli fel. Előadása kísérletet tesz a hazai naturalista, vagy ahogyan emlegetni szokták, kisrealista színjátszás elemeit elkerülve, a különleges szövegnek megfelelő stílusban tolmácsolni Pilinszky János világát.Két, a költő verseiből összeállított előadóestet is láthattak az érdeklődők. A színészek, Dóczy Péter és Erdélyi György, egymástól függetlenül, mégis hasonlóképpen tolmácsolták Pilinszky líráját. Mindketten előadásuk fontos szereplőjévé tették a zenét. Dóczy partnere Lőrinszky Attila bőgős, Erdélyié Wittek Béla zongorista. Az estek – mondhatni: természetesen – improvizatív szellemben zajlottak. Csak mint érdekességet említem meg, hogy mindkét művész kerek tíz esztendeig készült előadására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.