A márványozás mestersége

Nedbál Miklós
2001. 08. 24. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában kiállítás nyílt a lipcsei Ilona Hesse-Ruckriegel márványpapírmunkáiból. A kiállítást, amely december 20-ig tekinthető meg, Vincze László papírmerítő művész nyitotta meg, aki az országban egyedülálló szentendrei műhelyében nem mindennapi igényességgel készíti a levélpapírok, könyvek sokaságát.
„A márványozási eljárás azon ága a könyvkötészetnek, mely által a festék a kötés ékítésének eszközévé válik” – olvasható Halfer József gyakorlati szakkönyvében, amely a kiállításon is megtekinthető. A századfordulón alkotó mester 1886-ban megjelent könyvében beavatja az olvasót a márványozás alapjaiba, eszközeibe és technikáiba, a fésűmetszéstől kezdve a csokormetszésen át a festékkeverési tudnivalókig.
Ez a XVII–XVIII. században a törökök által feltalált eljárás nem csupán a könyvkötészetben hasznosítható. Márványpapírral bútorokat, gyakran hangszereket is bevontak, sőt a grosskochbergi kastély színháztermének falait és oszlopait márványpapír tapéta díszíti.
Ilona Hesse-Ruckriegel családi hagyományokat folytat, már nagyapja is ezt a mesterséget űzte. Németországban mára szinte egyedül ő foglalkozik márványozással.
A kiállításon az érdeklődők többek közt megismerkedhetnek a márványozási eljárás munkafolyamatával és annak eszközeivel, láthatók a művésznő alkotásai és eredeti faltapéták a korábbi évszázadokból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.