Lovak a ködben

Gyakran szóba kerül napjaink magánbeszélgetéseiben Trianon, és sajtómunkások is gyakorta használják fel a másik tábor tagjainak ledorongolására ellenfeleiknek a békediktátumot illető meggyőződését. A szépirodalomban azonban – kiváltképp az anyaországiban – kevés szó esik az első világháborút lezáró, s a második világégést elkerülhetetlenné tevő eseményről, amelyet még a magyar nacionalizmussal aligha vádolható Lenin is rablóbékének nevezett.

Haklik Norbert
2001. 11. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig annak idején számtalan remek irodalmi alkotás foglalkozott Trianonnal: Kosztolányi, Babits és Juhász Gyula például több verset szentelt a témának, Wass Albert és Nyírő József műveiről nem is beszélve. Az idei könyvhéten végre kortárs, anyaországi szerző folytatta a szorosan Trianonhoz kapcsolódó szépirodalmi művek hagyományát, méghozzá nem is akármilyen alkotással: Száraz Miklós György második kötete, a Lovak a ködben című, több mint ötszáz oldalas nagyregény a legkorszerűbb prózapoétikai eljárásokat használván, virtuóz módon dolgozza fel a témát.
A kötet egyszerre olvasható történelmi és szerelmes regényként, illetve esszéregényként is. A főhős – a könyv narrátora is egyben – egy felvidéki lány – Márta –, aki egyetemi tanulmányait folytatandó érkezik Budapestre. Látszólag az ő néhány mozgalmas, kalandos Pesten tölött évét beszéli el a könyv. Ám csupán látszólag, hiszen a lány visszaemlékezései során családjának története is feltárul, s így a huszadik század magyar történelme is, az elcsatolt nemzetrészek magyarjainak minden szenvedésével, a visszacsatolások rövid öröméveitől kezdve az asszimilációt szolgáló rendelkezések hatásain keresztül a kitelepítésekig. Ám a kötet nem csupán a Felvidékre koncentrál – a főhősnő Pesten viharos szerelmi kapcsolatba bonyolódik egy fiatal tanárral, akinek ősei viszont erdélyiek. Kettejük beszélgetései kapcsán írhatjuk azt, hogy a Lovak a ködben valamennyire esszéregény is, ám ez senkit se riasszon el, hiszen Száraz nem kíván semmit sem megválaszolni, csupán kérdéseket tesz fel, arra késztetvén az olvasót, hogy a könyv lapozgatása során – s remélhetőleg azt követően is – azokról a bizonyos nemzeti sorskérdésekről gondolkodjék. Száraz mindezt úgy képes elérni, hogy a könyv egyetlen pillanatra sem válik unalmassá: köszönhető ez az igen mozgalmas cselekménynek, amelyben a pesti bulizásoktól kezdve a felvidéki hazalátogatások éppúgy fontos szerephez jutnak, mint a pár erdélyi kirándulásai, ráadásul a szerző mindezt olyan remekbe szabott leíró részekkel teszi teljessé, hogy az olvasó gyakran maga is érezni véli a székelyföldi rengetegben rejtőző fürdő vizének hűvösét, vagy a felvidéki szél illatát.
Ráadásul a kötet afelől sem hagy kétségeket az olvasóban, hogy Száraz Miklós Györgynek minden prózaírói furfang a kisujjában van: a magyar szépprózában talán még soha nem teremtett férfi író olyan hiteles női narrátort, mint amilyen a Lovak a ködben Mártája. Ő egyébként csupán az elbeszélők egyike: a könyv lapjain mindenki, aki kapcsolatba kerül a főhősnővel, elmesél valamit a saját életéből, vagy családja mútjából, és Márta aztán ezeket a történeteket meséli újra – az eredmény olyan remekbeszabott, burjánzó-bolondos történetgomolygás lesz, ami a tragikumtól a felhőtlen humorig minden regisztert végigjár, és ami mellett a kilencvenes évek elején ismét előtérbe került történetközpontú próza szinte csupán cselekménytelen bölcsészirodalomnak tűnhet.
Száraz Miklós Györgynek talán az a legnagyobb erénye, hogy nem elégszik meg írói fegyvertárának céltalan villogtatásával – könyve nem csupán megíródni akar, hanem szólni is kíván valamiről. És ez nem csupán az irodalomnak nagy nyereség – a Lovak a ködben elolvasása után a határon túli magyarság már senkinek sem fog csupán népességstatisztikai számot jelenteni, és Trianon sem csupán egy fejezet lesz számukra a történelemkönyvből. Ez az a könyv, amit minden gimnazistával el kellene olvastatni, és talán nem túlzunk, ha azt állítjuk: erre minden esély megvan. Hiszen aligha kétséges, hogy pár évtized múlva a kánonok némelyike a Lovak a ködben című regényt fogja a XXI. század elejének egyik legjelentősebb szépirodalmi műveként emlegetni.
(Száraz Miklós György: Lovak a ködben. Magyar Könyvklub, Budapest, 2001. Ára: 1790 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.