Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hogy bétöltse szívedet a muzsika

2002. 01. 05. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban mutatta be új lemezét a Fonó Budai Zeneházban a Méta együttes. A közel húsz éve működő zenekar tagjai mögött elismert szakmai életút áll, nemcsak a táncházi zenélés területén, hanem a népzenegyűjtésben és a hangszeres népzeneoktatásban is. Előző lemezük, a hét éve megjelent Tíz év Méta című album kiadása óta az együttes jelentős átalakuláson ment keresztül. Az öttagúra bővült zenekar új muzsikusokkal gazdagodott, Gera Attila fúvós és Porteleki Zoltán cimbalmos személyében. Azóta a moldvai csángó hangszeres zene is fontos része lett a repertoárnak.
A most megjelent, Bétöltse szívedet című CD minden számához személyes élmény kötődik. Sok dallammal mestereik, gyűjtéseik során megismert adatközlőik előtt tisztelegnek. Megtaláljuk közöttük a sárközi Rupa Jánost, Sári Jánost és Ignácz Józsefet, a kalotaszegi Nonika Miklóst és Toni Rudit, valamint az ördöngősfüzesi Mezei Ferenc „Nelu”-t. A lemez anyagát sokszínűség jellemzi, amely a magyarországi és az erdélyi népzene közötti egyensúlyra, az énekes és hangszeres darabok arányára, valamint a hangszerelésre egyaránt vonatkozik.
A pécsi származású Salamon Beáta prímás, a zenekar alapítója a dunántúli Karád környéki lakodalmi szokásanyagot dolgozta föl Gyöngyömnek című közel tízperces összeállításában, amelyben a dalok sorrendje mintegy történetet formálva a népszokás fontosabb állomásainak zenéit fűzi csokorba. A lemez két kissé kitekintő darabja román hangszeres dallamok feldolgozásait mutatja be a hallgatónak. Az utolsó szám a Méta-táncházak hangulatát idézi, ahol tizenöt éven át a „Haza is kéne már menni…” kezdetű kalotaszegi hajnalival, az úgynevezett „hazamenő nótával” zárták az estét. A hanghordozón Németh Ferenc énekel, autentikus előadása jól illeszkedik a zenekar hangvételéhez. A lemez változatos összképéből mindössze a vidám énekes dallamokat hiányolhatjuk, azonban a melankólikus hangulatú vokális anyagot kellően ellensúlyozza a hangszeres, elsősorban fúvós
összeállítások lendületes, pörgő ritmusa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.