Veszprém is készül

Európa királyi családjainak királynői-királynéi mellett például a zene királynőit is meghívja Veszprém, ha elnyeri 2010-re az Európa kulturális fővárosa címet. A magyar királynők városaként ismert bakonyi megyeszékhely – a többi jelentkezőhöz hasonlóan – az év utolsó napjaiban leadta pályázatát, a cím elnyeréséért folyó versengésre az önkormányzat a Fidesz kezdeményezésére vállalkozik.

Sarusi Mihály
2005. 01. 06. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor, a Fidesz városi elnöke lapunknak elmondta: októberben álltak elő elképzeléseikkel, s kerekasztal-beszélgetésre hívták a város és az érintett művelődési intézmények vezetőit. A napokban két-két országosan ismert Veszprém megyei kormánypárti és ellenzéki politikust hívnak egy asztalhoz, s a Fidesz Pál Béla és Mesterházy Attila államtitkárokat, valamint Horváth Balázs és Bernáth Ildikó országgyűlési képviselőket kéri föl a veszprémi vállalkozás védnökeinek.
A város 2010-es művészeti-művelődési kínálatának jelentős részét a fideszesek állították össze Jokesz Antal fotóművész vezetésével. Lényege „jelet hagyni”: a nyelv, a kommunikáció, az emberek közti párbeszéd segítségével megtalálni arra a választ, hogyan tudnak szót váltani egymással az európai nemzetek képviselői. A veszprémi ajánlatban az uralkodónők mellett a zene, például a dzsessz királynőinek a találkozója, illetve királynői hangversenyek is szerepelnek. A veszprémiek a magyar királydrámák fesztiválját, földrészünk szépségkirálynőinek a találkozóját, térségi művészeti rendezvényeket, a számítógépes művészeti alkotások szemléjét is tervezik. Ünnepi játékok, utcazenészek műsorai, szabadtéri festők találkozója, s művésztelep is szerepel a bakonyi kínálatban.
A kormánypárti veszprémi városvezetés nyitott volt a Fidesz kezdeményezéseit illetően, így ha sikerül elnyerniük az Európa kulturális fővárosa címet, jó példa lehet az itteni összefogás a különböző politikai irányzatok közötti együttműködésre – fogalmazott munkatársunknak nyilatkozva az ellenzéki politikus.
A veszprémi városházán tartott sajtótájékoztatón Jokesz Antal elmondta: a pályázat készítői arra törekedtek, hogy megnyilvánuljon a hely szellemisége. Tévedés – és önbizalomhiányra vall – a várost magyar Salzburgként kínálni, Veszprémnek először is a saját fővárosának kell lennie. „Veszprém legyen a magyar Veszprém” – fogalmazott a fotóművész. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a város 2010-re szeretné megújítani a Séd- és a Betekints-völgyet, a Benedek-hegy barlangjaiban kiállító- és hangversenytermeket alakíttatnának ki, és tervezik a középkori várbörtönnek az igazságszolgáltatás történeti múzeumaként való megnyitását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.