Ornamentika és építészet az Ernstben

Metz Katalin
2006. 01. 06. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medgyaszay István művészetének adózik az Ernst Múzeum soron következő kiállítása. A holnap délelőtt 11 órakor nyíló tárlaton az építész ornamentikahasználatának alakulását kívánják szemléltetni. A bécsi szecesszió világában tanulmányokat folytató Medgyaszayra a meglepetés erejével hatnak a kalotaszegi és székelyföldi útjain (1904– 1906) szerzett tapasztalatai. Ekkor készült rajzai, akvarelljei, naplójegyzetei, publikációi szemléletváltását dokumentálják. Az ornamentikájában végbement változások tetten érhetők, amikor néprajzi vázlataihoz kész épületeit társítják. Például az etalonként aposztrofált, kőrösfői templom melülé fölsorakoztatják a rárosi, ógyallai, püspökladányi, balatonalmádi templomépületeit. Fejfarajzait, oszlopfejezet-tanulmányait csoportosítva pedig rokonság fedezhető föl a veszprémi színház lépcsőházi oszlopfejezetei, a gyöngyösi Rusz-ház verandaoszlopai között. A kiállítás íve Medgyaszay Istvánnak a nemzetközi bécsi szecessziós díszítményektől a népi ornamentikán át a magyar régmúlt ornamentikájáig visszanyúló útját illusztrálja. Ugyanekkor nyitják meg a Zsolnay fővárosi épületkerámiáját bemutató építészeti kiállítást, Budapest, a színes város címen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.