A megállapodás szerint Szlovénia uniós eredetvédettséget kér a krajnai kolbász (Kranjska klobasa) névre, de az osztrák árusoknak sem kell lemondaniuk a közkedvelt étel helyi elnevezéséről. A szlovén érvelés szerint a fokhagymával és fekete borssal ízesített, disznóhúsból készült sült kolbász az egykor az Osztrák–Magyar Monarchiához, ma Szlovéniához tartozó Krajna régióból származik, és a szlovén kulturális örökséghez tartozik.
Az Ausztriában Krainerwurst néven ismert finomság azonban Ausztria délikeleti felében is rendkívül elterjedt. Sajtos változata, a Käsekrainer szinte minden bécsi kolbászosstand kínálatában megtalálható.
Az osztrák álláspont szerint a Krainer ugyanúgy részét képezi az osztrák kulináris hagyományoknak, mint a szlovénnak. A Käsekreiner osztrák találmány, és hosszú hagyománya van – jelentette ki Nikolaus Berlakovich mezőgazdasági miniszter. A kereskedők és az árusok úgy érezték, gazdasági érdekeik sérülnének, ha le kellene mondaniuk a név használatáról. „Bécs ugyanúgy elképzelhetetlen Käsekrainer nélkül, mint bécsi szelet nélkül” – hangoztatták.
A két ország végül dűlőre jutott a kérdésben, így a vita nem került az Európai Bizottság elé.

Kőkemény kérdésekkel zárult a Lázárinfó Keszthelyen, sok helyi téma is terítékre került