Újságírókat fenyegetett meg a fiatal magyar rendező

Bizonytalan ideig levette műsoráról az Átrium Film-Színház a Closer című előadást, mivel a darab rendezője, Radnai Márk levélben fenyegette meg Koltai Tamás kritikust.

Grund
2015. 06. 16. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyilvánosságra hozott levélben Radnai igencsak elveti a sulykot: „Ha még egyszer meglátlak bármelyik előadásom közelében, egyesével töröm el minden ujjad. Bezony. Szép nyarat! Menj jó messzire!” – fogalmazott Radnai. A megfenyegetett kritikus saját Facebook-oldalán így reagált a támadásra: „Kedves Márk, rólad csak ennyit: amilyen a stílus, olyan az ember. Egyébként a bemutató óta történtekről való véleményemet két napja leadtam az ÉS-nek, pénteken olvashatod.”

Radnai később a közösségi oldalon elnézést kért kirohanásáért. Megfogalmazása szerint hirtelen felindulásának tárgya „nem Koltai Tamás kritikája volt(!), hanem egy a munkáltatómmal zajlott privát telefonbeszélgetés, miszerint én nem tudok rendezni, és jó lenne, ha valaki megtanítana. Ez szerintem nem korrekt. Főleg nem annak mondani, aki munkát ad. Nem etikus. Nem hiszem, hogy kritikusi feladat” – írja levelében.

Az Átrium Film-Színház vezetője, Magács László a történtek miatt bizonytalan időre levette a műsorról Radnai rendezését, mivel a fiatal művész „olyan stílusú üzenetet küldött Koltai Tamás kritikusnak, amely minden színházetikai és alapvető emberi normát megsért. A szólásszabadsághoz való jog színházunk egyik legfőbb alapelve. Ebbe természetesen éppúgy beletartozik egy kritikus vagy néző negatív véleménynyilvánítása, mint az erre adott dühös alkotói reakció, de a fizikai fenyegetőzés minden formája számunkra elfogadhatatlan” – szögezte le Magács.

Közben azonban napvilágot látott, hogy Radnai Márk korábban Csendes-Erdei Emesének, a Librarius és Magyar Narancs újságírójának azt ígérte, ha meg meri jelentetni a vele és Magács Lászlóval készült – egyébként a színház által kezdeményezett és a Librariusnak adott – interjút, amely a Closer rendezői koncepciójának problémájáról és a darab buktatóiról szólt volna, akkor „eltöri a kezét”.

– Miután azt a reakciót kaptam az átnézésre visszaküldött interjúra, hogy abból egy szó sem jöhet le, felhívtam Radnait, hogy ezt azért beszéljük meg, mert nem értettem, miért ne jöhetne le az, amit tulajdonképpen ők kezdeményeztek. Elmondták, hogy belátták, sok hibát követtek el a darab készítése során, és szeretnének egy új előadást csinálni. Radnai nem volt túl együttműködő a telefonbeszélgetés során és közölte, hogy eltöri a kezemet, ha lehozom a cikket. Nem sokkal ezután Magács László is felhívott, aki nyugodt hangon csak arról érdeklődött, hogy ez a fenyegetés szóban vagy írásban történt-e meg. De elnézést vagy bocsánatot senki sem kért tőlem. Az esetet nem terveztem nyilvánosságra hozni, azonban mikor láttam, hogy Radnai másokat is megfenyeget, úgy gondoltam, nem árt tudnia a szakmának, hogy ez nem egyszeri kirohanás volt – fogalmazott Csendes-Erdei Emese az ügy kapcsán a Mancs.hu-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.