Padláson bukkanhattak Caravaggio festményére

A szakértői vélemények megoszlanak arról, hogy valóban az itáliai barokk művész festette-e a vásznat.

MTI
2016. 04. 10. 19:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca március 31-én kelt rendeletében „elutasította az exportengedély kiadását a Michelangelo Merisinek, közismert nevén Caravaggiónak tulajdonított Judit és Holofernész című festményre” – jelentették be illetékesek. Az 1600-1610 között készült festményt „a közelmúltban fedezték fel újra, nagy művészi értéke van, és Caravaggio eltűnt festményeként lehet azonosítani” – közölte a minisztérium.

Az ügyet jól ismerő források szerint a szakértői vélemények megoszlanak arról, hogy valóban az itáliai barokk művész festette-e a vásznat.

A festményre egy Toulouse környéki házban bukkantak 2014 áprilisában. Elvitték egy toulouse-i becsüshöz felmérni, aki Eric Turquin párizsi szakértő irodájának segítségét kérte.

A festményről eddig úgy tudták, hogy Louis Finson, Caravaggio kortársaként ismert németalföldi festő alkotása – közölte a  szakértői iroda, amely kedden sajtótájékoztatón fogja bemutatni a festményt. A festmény a bibliai Juditot ábrázolja, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte őt – olvasható az iroda által közzétett ismertetésben.

A Le Quotidien de L’Art szerint Mina Gregori Caravaggio-szakértő úgy véli, hogy a megtalált kép nem eredeti Caravaggio. A festményt a Louvre művészettörténészei fogják megvizsgálni, hogy megállapítsák készítőjének kilétét. Ha valóban Caravaggio festménye, a kép értékét mintegy 100 millió euróra becsülik – írta a magazin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.