Elvitték az Esterházy-kincseket az Iparművészetiből

A HVG értesülése szerint a múzeum legértékesebb gyűjteményét még a leltárból is törölték.

Makrai Sonja
2016. 12. 05. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2013 decemberében született kormányhatározat arról, hogy az Esterházy-család egyedülálló, kora újkori ötvös- és textilgyűjteményét a fertődi Esterházy-kastélyban, az ott kialakítandó Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpontban állítják ki. Akkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkársága megkeresésünkre úgy fogalmazott, a döntést nem kiragadásként kell értelmezni, hanem úgy, hogy a műtárgyak a széles körű nyilvánosság számára hozzáférhetővé válnak.

„Így van ez az Iparművészeti Múzeum raktáraiban elzárva őrzött Esterházy-kincstár esetében is. A cél az, hogy ez a rendkívül értékes, de a látogatók elől jelenleg elzárt gyűjtemény méltó helyre kerüljön, ahol folyamatosan megtekinthető” – írták akkor közleményükben. Az Iparművészeti Múzeumnak nem volt állandó kiállítása az Esterházy-kincsekből, csak időszaki tárlatokat rendeztek ezekből a tárgyakból. 

Akkor óriási felháborodást keltett ez a terv, Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum akkori vezetője arra hivatkozva mondott le 2014 januárjában, hogy az Esterházy-gyűjtemény a fertődi Esterházy-kastélyba kerül a múzeumból. Takács akkor a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy a tárgyegyüttes jelentős része nincs szállítható állapotban, és az Esterházy-kincstárhoz tartozó tárgyak közül nincs is mindegyik restaurálva.

A Takácsot követő Cselovszki Zoltán kinevezése után lapunknak az Esterházy-gyűjtemény kapcsán azt mondta: egyetért azzal, hogy ha azt szeretnénk, hogy ne csak Budapesten legyenek erős intézmények, élettel kell megtölteni a megújult helyszíneket, és ennek érdekében múzeumokból is ki kell kerülni tárgyegyütteseknek. „A megfelelő forrásokkal és szakemberekkel létrehozható Budapesten kívül is olyan intézmény, ahol a tárgyak restaurálhatók” – fogalmazott akkor. 

A HVG több forrásból is úgy értesült, hogy a kincseket nemrég szállították el az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpontba, ráadásul az Iparművészeti Múzeum leltárából is törölték. 

November 18-án a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy az állam ötszázmillió forintot fordít az Esterházy-család fraknói hercegi ágához kötődő kincsek megvásárlására és az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont bemutatására. A központ viszont a bürokráciacsökkentés részeként 2017. január 1-jével megszűnik, a december 2-án megjelent Magyar Közlöny szerint jogutódlással a Nistema Kereskedelmi és Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság veszi át a feladatait. A Nistema korábban Kovács Gábor bankár érdekeltségébe tartozott a HVG értesülései szerint.

Arról nincs hír, hogy az Iparművészeti Múzeumból elszállított Esterházy-kincsek mikortól láthatóak az új helyükön, de a HVG értesülése szerint az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottsága holnap napirenden tárgyalja a kincsek elszállítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.