Oratórikus kórus Sárváron: valódi sikertörténet

Az éneklő közösséget az egész város magáénak érzi. Repertoáron a Reszkessetek, betörők! és Mozart.

2017. 02. 09. 10:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régi hiányt pótolt Sárváron három évvel ezelőtt Szalai Ferenc és karnagy felesége, Szalai Ferencné, amikor elhatározták, hogy éneklő közösséget hoznak létre. A Sárvári Oratórikus Kórus megalakulása azért is mérföldkő a fürdőjéről ismert nyugat-magyarországi kisváros történetében, mert hosszú ideje nem működött a településen vegyes kar.

A teljesen önerőből, saját elhatározásból létrejött énekkar igazi sikertörténet: azóta megjelent az első lemezük, és decemberben a kórus alapítóját és karnagyát, Szalai Ferencné Jutkát választotta a sárvári közönség az év emberévé egy nyilvános szavazáson. A díjat Kondora István polgármester és Máhr Tivadar alpolgármester adta át, a helyi televízió közvetítését rengetegen figyelemmel kísérték. A kórust tehát már nemcsak az énekkari tagok, de az egész város a magáénak érzi, és ez valóban nagy szónak számít a mai korban. Az énekkarhoz egyébként gyermekkar is tartozik.

Egész biztosan szerepet játszik ebben az is, hogy a kórus repertoárja nagyon széles skálán mozog, nem válogat korok és műfajok között, nem húz szigorú válaszfalakat. Korábbi koncertjeik műsorán megtaláljuk a Trapp család történetét bemutató legendás musical, Richard Rodgers A muzsika hangja című művének részleteit, Charpentier az 1600-as évek végén komponált Te Deum című ismert motettáját, Dvorák Új világ szimfóniájának kórusátiratát, Marty Haugen amerikai zeneszerző liturgikus műveit és egyházi témájú musicaljeit vagy az Oh Happy Day popslágert, Mozart-kórusművet, és még hosszan sorolhatnánk a legkülönfélébb dalokat.

Sikeres volt a mozislágereket bemutató hangversenyük is, ahol a Reszkessetek, betörők!-től kezdve a Mr. Bean-filmen és a Legyetek jók, ha tudtok című történeten át egészen a Különben dühbe jövünk Lalalala betétdaláig sorakoztatták fel a közismert és kedvelt számokat, de készítettek magyar művekből műsort Magyar szívvel címmel is. Legfontosabb ismérvük az érdekességre, izgalmasságra törekvés, a nem szokványos dalválasztás és a tematikus vezérfonal.

Legutóbbi projektjük Az élet kenyere című Haugen-musical, amelynek elkészítették a magyar nyelvű szövegkönyvét is, ezt Szalai Ferencné jegyzi. A musicalből előadást és lemezt is készítettek, a lemeznek pedig egyik legnagyobb erénye a lelkesedés, amely szakmai tudással párosul. A rengeteg kisebb-nagyobb szólószerep megformálásában, az együtt lélegző kórusrészekben, a zenészekkel alkotott összhangban amatőr kórusnál mindig átlagon felüli a munka, ennek azonban itt csak a gyümölcsét élvezi a hallgatóság.

A kórus legközelebbi hangversenye izgalmas világturnét ígér: nyolcvan perc alatt zenével repítik körbe a Föld körül a hallgatóságot február 12-én este hat órakor a sárvári Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola tornacsarnokában. A képzeletbeli utazást a közönséggel Magyarország, Oroszország, Törökország, Izrael, India, Vietnam, Peru, Jamaica, USA, Hollandia, Franciaország, Afrika, Olaszország, Szerbia kórusművei és dalai segítségével, Dörnyei Roland zongoraművész, valamint a Sárvári Vonósok és a Kanona Band zenészeinek közreműködésével teszik meg, a hangversenyt ezúttal is Szalai Ferencné vezényli.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.