Százéves a magyar kultúrdiplomácia

Tiszavirág életű volt ugyan, de az első állami alapítású külföldi kutatóintézet. Kiállítás Isztambulban.

MNO
2017. 02. 09. 6:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Istanbul 100 címmel csütörtök este kiállítás nyílik az Isztambuli Magyar Intézetben, amely bemutatja a száz évvel ezelőtt 1917 elején elsőként elinduló állami alapítású külföldi kutatóintézet, a Hekler Antal vezette Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet rövid, az első világháború végéig tartó működését, eredményeit.

A hivatalosan 1916. november 21-én alapított intézet a Bosznia annexióját követően a Balkán felé forduló magyar külpolitika egyik nagy vállalkozása volt, melyet a világháború körülményei között is sikerre vittek. Az intézetben annak 1918 novemberi bezárásáig Hekler Antal igazgatón kívül hat ösztöndíjas fordult meg.

A többéves levéltári kutatásokon alapuló kiállítás – amely az év során Törökország több pontján is látható lesz majd – emellett tisztelegni kíván a magyar építészet és az erdélyi magyarság kiemelkedő személyisége, Kós Károly előtt. Az építész, mint az egyik a hat ösztöndíjas közül, 1917. február és 1918. május között tartózkodott az oszmán fővárosban, és ezalatt elkészítette a város térképét, megfigyeléseket végzett a hagyományos oszmán építészet témájában, tanulmányozta Szinán mester munkáit, javaslatokat tett a városfejlesztés kijelölendő főbb irányelvei tekintetében, végezetül pedig mindezeket Sztambul című könyvében összefoglalva tárta az olvasók elő.

A könyv hamarosan az Isztambuli Magyar Intézet támogatásával, illetve a Yeditepe kiadó gondozásában törökül is megjelenik. A megnyitón ott lesz Hammerstein Judit, a külgazdasági és külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.