Jászberényi Sándoré a Libri irodalmi díj

A győztessel a keddi Magyar Nemzetben olvashatnak interjút. A közönségdíjat Kepes András esszéregénye kapta.

R. Kiss Kornélia
2017. 05. 15. 20:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jászberényi Sándor haditudósító és író kapta idén a Libri irodalmi díjat 2016-os novelláskötetéért, A lélek legszebb éjszakájáért. A közönségdíjat az olvasók szavazatai alapján Kepes András esszéregénye, a Világkép kapta.

A díjat tavaly alapította a A Libri-Bookline Zrt. Magyarország egyik legnagyobb könyvkereskedelmi-könyvkiadói cége. A Libri irodalmi díjat és a közönségdíjat minden évben egy-egy, az előző évben újonnan megjelent szépirodalmi vagy tényirodalmi kötetért ítélik oda. A győztesek egy-egy millió forintban részesülnek, és 25 millió forint értékű médiatámogatás is jár az elismeréssel.

A könyvek hosszú listájára egy irodalmárokból, művészekből, közéleti szereplőkből álló bizottság szavaz, így áll össze a döntősök tízes listája. Idén többek között Nádas Péter, Krasznahorkai László, Závada Pál, Szabó T. Anna kötetei kerültek az első tíz közé. A hosszú listán 132 kötet szerepelt, a listák a díj honlapján elérhetőek.

A tízes listából egy ötfős szakmai zsűri választotta ki a Libri irodalmi díj nyertesét. A szakmai zsűri tagjai nemcsak irodalmárok voltak, Szilágyi Zsófia és Károlyi Csaba irodalomkritikusokon kívül Fullajtár Andrea és Bálint András színművészek, és Beck Zoltán, a 30Y énekese voksolhatott.

A választásuk Jászberényi Sándorra esett, akinek előző novelláskötete, Az ördög egy fekete kutya az angolszász világban sikert aratott, Magyarországon viszont kevesebb figyelmet kapott. Köteteit a Kalligram Kiadó adja ki. A szerző újságíró, haditudósító, elsősorban a Közel-Keletről tudósít magyar és külföldi lapoknak. Novelláinak nagy része is itt játszódik.

Jászberényi Sándorral a keddi Magyar Nemzetben olvashatnak interjút.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.