Eladták a Centrál Színházat

Az igazgató, Puskás Tamás veheti meg.

MN
2017. 06. 13. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenmillió forintért Puskás Tamás, a színház igazgatója veheti meg a belvárosi Centrál Színházat üzemeltető nonprofit kft.-t – értesült hivatalos forrásból a Hvg.hu.

Mint írja, Puskás Tamás rendező volt az egyetlen jelentkező a főváros által a Centrál Színház Nonprofit Kft. eladására kiírt pályázaton. A Főváros Emberi Erőforrások Bizottsága után hétfőn a Tulajdonosi Bizottság is áldását adta az adásvételre, így a szerdai közgyűlésnek már csak az lesz a dolga, hogy a fenntartói szerződés helyett közszolgáltatási szerződést kössön az immár Puskás Tamás tulajdonában lévő céggel.

Puskás ötvenmillió forintért jutott hozzá a Centrál Színházat üzemeltető kft.-hez, melyben az épület nem, de a színházi működéséhez szükséges nem beépített berendezések, színpadi jogok, díszletek, jelmezek is benne foglalatnak. Az Opten adatbázisból kiderül, hogy a Centrál Színház Színházművészeti Nonprofit Kft. 2016-ban 800 milliós eszközállománnyal,166 milliós pénzeszközzel, és 287 milliós saját tőkével rendelkezett.

A nyílt pályázat egyébként testreszabottan lett kiírva, hiszen az új tulajdonosnak meg kell tartania a színház repertoárját és igazgatóját is. A főváros annyit nyer a magánosításon, hogy nem kell támogatnia a színházat, és nem őt terhelik az épület karbantartási költségei, továbbá bérleti díjhoz is jut – teszi hozzá a Hvg.hu.

Annyit szigorított a bizottság a kiírásban szereplő feltételeken, hogy ha a cég 20 millió forint adózott eredménynél magasabb összeget ér el, az efelett lévő összeget – emelt bérleti díjként – be kell fizetnie a fővárosnak. A tavalyi felújítások 50 milliós, visszaigényelhető áfa-tartalmát pedig további felújításokra kell fordítania a cégnek – teszi hozzá a portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.