Meg is nyílt, meg nem is az Aba-Novák-tárlat Fehérváron

A múzeum technikai okokra hivatkozva elnapolta, Aba-Novák unokája mégis megnyitotta a kiállítást.

Pion István
2017. 06. 16. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történt, hogy a székesfehérvári Szent István Király Múzeum vezetősége technikai okokra hivatkozva bizonytalan időre elhalasztotta a Színek és színek megint című Aba-Novák Vilmos-kiállítás megnyitóját, amelyet eredetileg ma 17 órára terveztek. Úgy tudjuk, az új dátum június 24-e lesz, vagyis a Múzeumok Éjszakája.

A „technikai okokra” való hivatkozást székesfehérvári civilek és művészetpártolók nem értik, ezért közleményt adtak ki az ügyben, amelyben azt írják, „legjobb tudomásunk szerint a tárlat megnyitását semmilyen valós körülmény nem akadályozza”. Ráadásul Aba-Novák Vilmos unokája és egyben örököse, Kováts Kristóf úgy határozott, hogy az eredeti időpontban megnyitja a kiállítást, amit előre be is jelentett: „A magam elhatározásából az eredeti megnyitó időpontjában ott leszek a helyszínen, és saját magam számára megnyitom nagyapám kiállítását.”

A neve elhallgatását kérő forrásunk lapunknak azt nyilatkozta, hogy az intézmény belső konfliktusainak eredménye az Aba-Novák-tárlat megnyitójának elhalasztása, pedig a kiállítás teljesen készen áll. A civilek által megosztott fotókon is az látszik (nyitóképünkön), hogy a múzeum elkészült mindennel, ami egy ilyen esemény megszervezéséhez kell.

Kováts Kristóf végül azt mondta a kiállítás megnyitásakor, hogy ilyen megnyitóban még nem volt része, és reméli, többé nem is lesz. Az ügy pikantériája, hogy még a múzeum igazgatója is részt vett az eseményen, aki nem engedte a mai hivatalos megnyitó létrejöttét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.