Meghalt Wallace szinkronhangja, Peter Sallis

Kilencvenhat éves volt.

Lakner Dávid
2017. 06. 06. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencvenhat éves korában elhunyt a Wallace és Gromit sorozatból ismert Peter Sallis. A színész egy musical és egy videojáték kivételével az összes rövid- és nagyjátékfilmben, tévésorozatban a címszereplő férfit szólaltatta meg, aki beagle kutyájával keveredik különféle kalandokba. Nick Park és Steve Box karakterei négy rövidfilmben is megjelentek: az első, A nagy sajttúra 1990-ben, a Vekni és hunyni 2008-ban jött ki. Az első egész estés film, a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény 2005-ben jelent meg az Aardman Animations és a DreamWorks koprodukciójában. Wallace magyar hangja egyébként Gyabronka József, illetve Harsányi Gábor volt.

Peter Sallis 1921. február 1-jén született az angliai Twickenhamban. Apja, Harry Sallis bankigazgató volt, és az egyetem elvégzése után Peter is egy pénzintézetben kezdett dolgozni. A II. világháború kitörése után csatlakozott a Brit Királyi Légierőhöz, az amatőr színészkedésbe pedig ez idő alatt fogott bele. A londoni színpadokon 1946 szeptemberében, Richard Brinsley Sheridan drámájában tűnt fel először.

Gyakran szerepelt színházakban, a televízióban pedig 1958-ban, a BBC-sorozat Samuel Pepysben bukkant fel. Játszott az 1970-es Üvöltő szelekben, az 1977-es A lány szellemében és az 1978-as Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit?-ben is. Ő volt a Rocky Hollow (1983) animációs sorozat narrátora, és hallhattuk a Békavári uraságban is.

Legismertebb szinkronszerepe persze Wallace-hez, a különös, roppant intelligens feltalálóhoz kötődik, aki kutyájával, Gromittal osztja meg életét. Bár a karakterek 1996-ban egy időre elköszöntek a nézőktől, csak felbukkantak újra, a 2005-ös film pedig még egy Oscar-díjat is hozott a konyhára. Sallis még egy Annie Award Díjat is kapott az ebben az alkotásban nyújtott teljesítményéért. Utoljára a 2010-es Wallace and Gromit’s World of Invention sorozatban hallhattuk a felfedező szerepében. Egészségi állapota miatt ezután visszavonult, Wallace szerepét pedig Ben Whitehead vette át.

Viharos kapcsolatban élt Elaine Usher színésznővel: 1957 februárjában összeházasodtak, de kapcsolatuk aztán zátonyra futott. 1965-ben váltak el, de addig a színésznő szám szerint tizenhatszor hagyta el őt. Később újra összejöttek, hogy 1983-ban aztán végleg szakítsanak. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.