Összeesküvések, amelyeket muszáj leleplezniük a rocksztároknak

Földönkívüliek, orosz ügynökök, Donald Trump: a zenészek mindent tudnak!

Lakner Dávid
2017. 06. 05. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összeesküvés-elméletek tengerében elvesző hírességet mindig döbbent értetlenkedéssel szokás fogadni. A rajongók egy része kínosan feszeng, mentegetőzik, „a zenéje ettől még jó marad”, mondják. A korábbi ellendrukkerek kárörvendően mutogatnak, remekül szórakoznak a képtelenebbnél képtelenebb nyilatkozatokon. Miközben sokszor semmi okunk meglepődni, főként, ha rockzenészekről beszélünk. Körülrajongják, nagy megfejtőként kezelik őket, a legegyszerűbb soraik mögött is végtelenül bonyolult metaforákat keresnek. Míg mi elnézően legyintünk, „egy rocksztártól nem hegeli létfilozófiát várunk”, ők maguk egyre jobban belelovalják magukat a küldetéstudatba.

A jelenség számunkra sem ismeretlen, elég csak Pataky Attila nevét említenünk. Az Edda költőinek szánt dalszövegein még csak Puzsér Róbert kritikus, lapunk publicistája értetlenkedett műsoraiban, a földönkívüliekkel való találkozókon viszont már annál többen. Elég csak beírnunk a keresőbe a Pataky Attila és a földönkívüli párosítást, rögtön kiderül: elvitték már az ufók a feleségét is, miközben ő maga Miamiban kávézott velük. Örök életű fénylények vagyunk – nyilatkozta két évvel ezelőtt lapunknak is.

Veszélyes terepre tévedtek két éve a magyar könnyűzene más képviselői is. A Cink és a 444 számolt be róla ironikusan: a Punnany Massif sztárja, Farkas Roland Szaniszló Ferencnél keresi az igazságot. Az Echo TV egykori műsorvezetője épp azt elemezte, hogy a tömeges bevándorlást Amerika és Izrael szervezi, a zenész pedig hajlott komolyan venni őt: „Elég érdekes gondolatmenet”.

Felbukkant Tóth Vera és az Isten Háta Mögött frontembere is, a Cink pedig úgy kommentálta a végeredményt: ha összejön három popzenész, „a társalgás színvonala a Grabovoj-számokat cserélgető félkegyelműek társalgásánál is viccesebb lesz”. A zenészek persze nem örültek a hozzászólásokon alapuló hírverésnek, az IHM-énekes Pálinkás Tamás lapunknak például azt mondta: furcsállja, hogy az ilyesmi hírré válhat.

Persze akadnak, akik továbbmennek néhány Facebook-kommentnél. Legfrissebb példaként itt van a Blink-182 alapító énekes-gitárosa, Tom DeLonge, aki az utóbbi időkben kezdte sokkolni a közvéleményt érdekfeszítő leleplezéseivel. A zenész Sekret Machines: Gods címmel adta ki könyvét márciusban, a szokott szemfelnyitogató hévvel állva a nagy földönkívüli-kérdéshez. Peter Levenda okkultizmus-szakértővel mondatta ki, hogy az ufók nagyon is léteznek. Természetesen hírszerző tisztekre, katonai szakértőkre is támaszkodott, ahogy ilyenkor kell. Hamarosan már sci-fit is rendezne Strange Times címmel, amelyben egy rakás San Diegó-i deszkás kutathat idegen életformák után. (Mondjuk a címválasztás is érdekes, hiszen majdnem azonos címen – Stranger Things – nemrég indult egy misztikus sci-fi sorozat, mely nagyot robbant tavaly.)

Tapasztalatai, legalábbis határozott állításai szerint, valósak: beszámolt például arról, hogy letáborozott a kísérleti terepnek hitt 51-es körzet közelében, ahol különös élményekben volt része. Három óra például teljesen kiesett neki. DeLonge legviccesebb teóriája kétségkívül az egyik ismert összeesküvés-elmélet tovább-bonyolítása. Úgy látja ugyanis, hogy az ember valóban járt már a Holdon, az ezt tagadó konteókat viszont a kormányok terjesztik, hogy összezavarják az embereket, és ne tegyük fel a valójában lényeges kérdést: mit találtak ott?  

Különösen mókás mindez, ha felidézzük a Blink-182 népszerű dalát, az Aliens Existet, amelyben még gunyorosan lazázva daloltak az összeesküvés-elméletek híveiről.

Arcunkról akkor fagy le a mosoly, amikor ráébredünk, hogy az „alternatív tényekre” fogékony korunkban DeLonge üzenetei olykor könnyebben jutnak el milliós tömegekhez, mint a valódi tudományos szövegek. A Blink-182 a legismertebb bandák közt volt az ezredfordulón, és akadt albuma, amely az ötszörös platinalemez lett, azaz ötmilliót adtak el belőle. Azóta DeLonge rajongótábora sem a régi, mégis rengeteg embert befolyásolhat nyilvános megszólalásaival.

A zenész rá a jó példa, hogy az összeesküvés-elméleteknek nincs oldaluk: éppúgy irányulhatnak például Donald Trump és az oroszok ellen. A Trump-ellenes punkzenész kedvelt hivatkozási forrása például Louise Mensch, aki bárkit hajlandó orosz ügynöknek kikiáltani, ha épp nem ért vele egyet valamiben. A brit szerző megvádolt már névtelen Twitter-felhasználót és tinédzsert is azzal, hogy Vlagyimir Putyin és a Kreml szekerét tolja, így bizonyítva: nem kell Nyugat-ellenes szélsőjobbosnak lenni, hogy az ember a világ-összeesküvések leleplezőjévé váljon.

Sokan úgy tartják, a humor a megfelelő fegyver a nagy megfejtőkkel szemben. Ezzel a Vice is próbálkozott DeLonge kapcsán, leleplezve a titkos kapcsolatot a zenész és az új amerikai elnök között. A Poison-énekes Bret Michaelstől – aki megnyerte Trump valóságshow-ját, a Celebrity Apprentice-t – csak néhány zenészkollégán át vezetett az út DeLonge-ig. Hát nem egyértelmű, hogy így juthatott el a gitároshoz az a leleplezés is: Trumpot egy héten belül bíróság elé állítják?

A kívülállóknak marad, hogy szemöldököt ráncoljanak az inkompetens híresség zagyvaságain, egész addig, amíg legközelebb nem választják meg épp Tom DeLonge-ot elnökké.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.