Szép magyar könyv: kevesek kiváltsága?

A legdekoratívabb hazai kiadású könyvek fogyasztói ára általában háromszor-négyszer magasabb az átlagnál.

R. Kiss Kornélia
2017. 06. 24. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szép magyar könyv drága, és sokszor beszerezni sem egyszerű. Ez derült ki, amikor közelebbről megnéztük az idei Szép Magyar Könyv-díjak nyerteseit. A versenyen az előző évben megjelent kiadványok kapnak okleveleket és díjakat, amelyeket a borító, a kötet tervezése, az illusztrációk, a tipográfia alapján ítél oda a zsűri.

A versenyen jó esélyekkel indulnak olyan kötetek is, amelyek máskor aligha kerülnek a figyelem középpontjába a könyvpiacon: például képzőművészeti albumok, kiállítási katalógusok. Utóbbiak között van olyan, amely a könyvterjesztői hálózatokban nem is kapható. Csak a múzeumban, az Írók Boltjában és a londoni Tate Galériában lehet megvenni például a Szépművészeti Múzeum kitüntetett albumait, amelyek az intézmény Picasso- és a Modigliani-kiállításai alapján készültek. Persze előfordul, hogy múzeumi kiadványok bekerülnek a terjesztésbe: a Fejedelemasszonyok és vallásszabadság Erdélyben című kötetet a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény adta ki, és megtaláltuk az egyik nagy könyvesboltlánc online kínálatában is. A legszebb könyvek nem csak amiatt számíthatnak kevesek kiváltságának, mert a terjesztésben nem feltétlenül vannak szem előtt. Sokszor a téma is speciális, ami iránt csupán egy szűk réteg érdeklődik. Nem utolsósorban pedig a legszebb kiadványoknak elég borsos az áruk.

Bartos Erika magánkiadásban megjelent, budapesti nevezetességeket bemutató könyve, amelynek a rajzait is maga készítette, kedvezmények nélkül 9900 forintról indul, a Fejedelemasszonyok és vallásszabadság Erdélyben 11 990 forintról. Az orvostanhallgatókat nem irigyeljük: a Szép Könyv-oklevéllel kitüntetett Orvosi biokémia akciósan kerül 18 400 forintba, előtte 23 ezer forintért lehetett beszerezni – igaz, nyolcszáz oldalas, gazdagon illusztrált tudományos műről van szó. Közelébe csak a Szent István Társulat Az imaórák liturgiája sorozata ért, amelynek négy kötete akciósan 19 740 forint.

Nem olcsók azok a szép könyvek sem, amelyeket szélesebb közönségnek szánnak. Az IGEN! – Minden, amit az esküvőről tudnod kell című fényképes kézikönyv 7990 forintért vásárolható meg. Dante Isteni színjátéka Nádasdy Ádám új fordításában 6490 forintért.

Egy másik irodalmi klasszikus, Arany János balladái Zichy Mihály rajzaival 6990-ért került a piacra. Ár-érték arányban az egyik legjobb kiadvány talán az Országos Széchényi Könyvtár Propaganda az I. világháborúban című vaskos összeállítása, amihez a remek kivitelezés dacára 5900 forintos alapáron lehet hozzájutni.

Az alacsonyabb árak is magasnak számítanak, nem csupán a havi nettó átlagkeresethez (ami nagyjából 200 ezer forint), hanem a könyvek átlagárához viszonyítva is. Ez a könyvhétre megjelent új könyveknél idén körülbelül háromezer forint volt.

Kivételt leginkább a gyerekkönyvek jelentenek: Magyarországon még ma is ez a legdinamikusabban fejlődő ágazata a könyvkiadásnak, jelentősebb forgalomnövekedést az elmúlt években csupán ez a terület könyvelhetett el. Nyilvánvalóan a nagy keresletnek is köszönhető, hogy itt alacsonyabbak az árak. A kategória nyertese, Lackfi János könyve a Kaláka együttes lemezével 4490 forintért szerezhető be, a többi kitüntetett gyerekkönyv átlagosan kétezerért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.