Yoko Ono a nevére veszi a legendás dalt

John Lennon annak idején azt mondta, túl macsó volt hozzá, hogy felesége nevét is feltüntesse szerzőként.

Lakner Dávid
2017. 06. 16. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzeld el, hogy nincs tulajdon, ezt vajon el tudod képzelni? – hangzik el John Lennon örök érvényű slágerében az utópisztikus vízió, amit realitásként persze nem sokan vizionáltak az örök hippiken túl. És ezután még kevésbé kell, negyvenhat év után ugyanis új tulajdonost avathat az Imagine dalszövege is. Megírása után közel fél évszázaddal Yoko Ono nevét is feltüntetik majd a világszerte ismert zeneszám szerzői között. A döntést a Zeneműkiadók Szövetsége (National Music Publishers Association) New York-i rendezvényén jelentették be a Variety cikke szerint.

A szervezet vezérigazgatója, David Israelite egy Lennon-felvétellel magyarázta, hogy a 37 éve halott énekes özvegyének ott a helye az 1971-es Imagine dalszövegírói között. Közlése szerint a bejegyzési eljárás már folyamatban is van, nem várták meg vele a bejelentést. A New York-i rendezvényen megjelent amúgy Yoko Ono és fia, Sean Lennon is. 

A BBC-nek adott 1980-as interjújában az énekes arról beszélt: az Imagine-ről egy Lennon–Ono-dalként kellene beszélni, miután a dalszöveg és a koncepció is feleségétől származik. Hogy nem így történt, azt önzőségével, macsóságával magyarázta a zenész. 

Lennon szólókarrierjének egyik legsikeresebb állomása volt az Imagine-album és annak címadó dala, mely egyenesen a brit slágerlisták élére kúszott fel. A Beatles-alapító énekest 1980-ban meggyilkolták, emblematikus dala és művészete viszont halhatatlannak bizonyult. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.