Bajban az ismert online zenemegosztó, a SoundCloud

Durva leépítés, 50 napra elegendő forrás. Sok zenész szomorú, mert ilyen önszerveződésekre szükség lenne.

Balogh Roland
2017. 07. 16. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly pénzügyi gondokkal küszködik az egyik legismertebb internetes zenei megosztó szolgáltatás, a SoundCloud – jelentette a BBC. A brit közszolgálati adó zenei szakrovatának információi szerint a berlini székhelyű társaság most munkatársainak mintegy 40 százalékát, 173 főt bocsátott el, egyúttal bezárja a londoni és San Francisco-i irodáit.

A cég egyik társalapítója, Alex Ljung szerint erre azért volt szükség, hogy pénzügyileg nyereségessé tegyék a szolgáltatást. Hogy a fenti lépés mire lesz elég, nem tudni, de már korábban is arról szóltak a hírek, a 2008-ban elindított, világszerte sok, főleg kezdő zenész számára az egyik fő publikálási felületnek számító szolgáltatásnak komoly anyagi gondjai vannak. Most állítólag annyi pénzük maradt, amivel mintegy ötven napig, azaz szeptember végéig tudják finanszírozni a működést. Korábban már arról is írtak, felvásárolná valamelyik vetélytárs, de a Spotify elállt az üzlettől.

Elemzők szerint a SoundCloud nagy gondja, hogy nincs elég előfizetője, így az ingyenes modellt nem tudják fenntartani. A szolgáltatás bukása azt is jelentheti, az önerőből, nem valamely internetes óriás által létrehozott oldalhoz hasonló szolgáltatások bő egy évtizedes felfutás után nem biztos, hogy életképesek tudnak maradni a piacon. Több zenész szerint pedig szükség lenne az ilyen oldalakra, hogy új előadókat ismerhessen meg a szakma és a közönség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.