Sziasztok, srácok, igen, én vagyok Brian May!

70 éves a Queen gitárosa, aki sztárságában is emberi tudott maradni. Ilyen volt, mikor találkoztunk vele.

Balogh Roland
2017. 07. 19. 5:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úristen! Úristen! Brian May itt van a téren! Kellemes augusztus végi este volt – 1996, Velence, Szent Márk tér –, amikor szinte önkívületi állapotban odarohant hozzánk ezzel az abszurdnak tűnő hírrel az egyik gimis osztálytársnőnk. Olasz szakos nebulókként egy tanulmányi kiránduláson önfeledten szambáztunk a forgatagban. Noha tudtuk, hogy a velencei filmfesztivál ekkor nyitotta meg kapuit, hihetetlennek tűnt, hogy a Queen korszakos gitárosa tőlünk nem messze lehet valahol a tömegben. A téren rengetegen voltak, és mindenki a másik sztárvendéget, Robert De Nirót támadta le. Szerencsétlen egy lépést sem tudott tenni az őrületben. De minket nem ő érdekelt, hanem az a zenész, akinek gitárszólóit rongyosra gyűrtük a walkmanjeinkben.

Kértük hát osztálytársnőnket, ugyan mutassa meg, hol látta Mayt. A móló felé intett, és mi kacagva indultunk el, gondolván, Szaki biztos délibábot látott. Aztán egyszer csak észrevettünk egy hórihorgas alakot, nekünk háttal. Barna haja úgy hullámzott, mint a gitárosé. A bőrnadrág is ismerősnek tűnt. Néztük, nem akartunk hinni a szemünknek, és azon susmorogtunk, hogy ő tuti nem ő. Aztán erőt vettünk magunkon, közelebb léptünk hozzá, és bár félénken, de megszólítottam.

– Elnézést, Mr. May! – nyögtem ki. Gondoltam, ha nem ő az, úgyse fordul meg. Azonban amint kiejtettem a nevét, megfordult. Ő volt! Brian May, teljes valójában. – Sziasztok, srácok! – jött a válasz. Meg a mosoly. Elakadt a szavunk. Úristen! Úristen! Tényleg ő az, Szaki nem viccelt.

Tátott szájjal álltunk a langyos estében, és semmi sem jutott az eszünkbe. Ő törte meg a perceknek tűnő mozdulatlanságot, a legtermészetesebb gesztussal kezet nyújtott, majd bemutatta az oldalán álló barátnőjét. Mi még mindig némán sodródtunk, mire megkérdezte: honnan jöttetek, fiúk. Kiböktük, hogy Magyarország. May arca felderült, mosolyogva mondta, hogy mennyire bírta azt a bizonyos 1986. július 27-ei budapesti koncertet. Meg az egész körítést, a hangulatot. Szavai lassan oldani kezdték a kezdeti görcsöket. Csak ámultunk, hogy itt egy világsztár, aki a lehető leglazábban leáll dumálni két kis magyar tizenévessel. Gyorsan meg is kérdeztük tőle, miért jött Velencébe.

Természetesen a filmfesztiválra, Roger Taylor dobossal, hogy aztán – ezt már csak a krónikákból tudtuk meg – De Niróval egy olyan musicalről cseverésszenek, amelynek zenei alapját Queen-dalok adnák. May arról is beszélt, mennyire szereti az akvarelleket, és ezért sétáltak körbe a téren, hátha talál kedvére valót az utcai árusoknál. Beszélgetésünk pár percig tartott. Végül kedvesen elköszönt, újra kezet nyújtott, és a barátnőjével kézen fogva elvesztek a forgatagban. Mi csak álltunk ott Atya cimborámmal, bambán, és el sem hittük, mi történt. Nagyon nem a szelfiposztolási őrületben éltünk még, úgyhogy csak akkor jutott eszünkbe, hogy mi lükék, leállunk Brian Mayjel beszélgetni, és egy közös fotót sem csináltunk. Pedig mindkettőnk hátizsákjában ott lapult a fényképezőgép.

Ez a találka több mint húsz éve történt. Főszereplője, a világsztárságában is ennyire közvetlen és emberi zenészóriás, a nem mellesleg tíz éve asztrofizikából is ledoktorált Brian May ma ünnepli 70. születésnapját. Ennek örömére érdemes betenni pár szerzeményét, mondjuk az 1976-os Tie Your Mother Downt, az 1978-as Fat Bottomed Girlst, az 1986-os Hegylakó-betétdalt, a Who Wants to Live Forevert vagy a Freddie Mercury halála előtt, 1991-ben megjelent utolsó Queen-albumon hallható The Show Must Go Ont. Elnyűhetetlenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.