Mégis mi szükség volt a Vágányemberre?

Valamiféle nemzetkarakterológiai vakfoltnak köszönhetően születnek rendre vizuálisan terhelt kabalafigurák Magyarországon?

Híd Jenő
2017. 08. 24. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes kérdés, hogy vajon valamiféle nemzetkarakterológiai vakfoltnak köszönhetően születnek-e rendre vizuálisan terhelt kabalafigurák Magyarországon. Épp csak kezdtük elfelejteni a megboldogult Bol-Dog pulit, aki kis híján a magyar albínókutya-tenyésztés felemás eredményeire hívta volna fel a figyelmet a vizes vébé kapcsán, erre itt van a MÁV-Start által meghirdetett pályázat győztes figurája, Trackman, a Vágányember. Illetve volt. Mert pár nap után vele kapcsolatban is szomorú gyászjelentést tett közzé a cég, miután azzal kellett szembesülniük, hogy a fél ország a bakteridentitás új megtestesítőjén nevet.

De mi is volt a baj a rövid életű győztessel? Kritikai bonckésünk élét alapvetően a végeredmény esztétikai minőségébe kívánjuk belemélyeszteni, ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni néhány ideológiailag kényelmetlen kérdésfelvetés mellett sem, ráadásul ezek visszahatnak a látványvilágra is. Kezdjük ott, hogy Trackman láthatóan egy szuperhős, ami óhatatlanul elmélyíti az utazóközönség érzékenyebb részében azt a homályos előérzetet, hogy emberfeletti segítség szükséges ahhoz, hogy a magyar államvasút teljesítse azt a newtoni fizika értelmében véve látszólag nem lehetetlen és ezoterikus kihívásokat nem támasztó feladatot, hogy őket A pontból B pontba eljuttassák. Igaz, ha nagyon önkritikus, de legalábbis önazonos lett volna a MÁV, akkor az új jelkép a tavasszal is bekapcsolva felejtett Fűtésember vagy a nyárban combokat vegzáló szakadt bőrhuzat megtestesülése lehetett volna.

Ehelyett itt van (volt) nekünk ez az egyszerre erős testalkatú, ugyanakkor mégiscsak légies – rosszindulatúbb megközelítésben aránytalan – magyar férfi. Ez utóbbi jelzőre utal egyértelműen a bajusz is, aminek magyarságtartalmát nem gyengíti az sem, hogy az elmúlt években lecsengett hipszterarcszőrzet-kánonban is helyet talált magának ez a hetyke, pedert változat. Trackman összetett személyiségének lényegét azonban, egyúttal a koncepció kristályközepét is, a vasúti szuperember tágra nyílt kék szemében, azaz lágy fókuszú tekintetében lehetett megtalálni. A jóindulattal barátságosnak, őszintén szólva viszont inkább végtelenül ostobának ható nézésben egyrészt a MÁV személyzeti politikájának kudarca és az Alföldön hirtelen és magyarázat nélkül leálló személyvonat utasainak rettegése egyszerre tükröződik vissza. Meg az értetlenségünk, hogy erre a pályázatra, de még inkább erre a végeredményre és utójátékra mégis mi szükség volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.